Ärendet upp i förvaltningsrätten – Jenny fick rätt till slut

Veckan före jul gav Jenny Johanssons kamp resultat. Förvaltningsrätten behövde bara en vecka på sig för att än en gång meddela att Skellefteå kommun inte gjort en riktig bedömning av hennes vårdbehov.

De många tomtarna som Jenny Johanssons pyntat lägenheten med log lite extra när beskedet från en av kommunens biståndshandläggare kom.

– Jättehärligt, vilken julklapp, nu kan jag äntligen få ett tryggare boende, säger hon sedan förvaltningsrätten på nytt gett Skellefteå kommuns bakläxa.

Domstolens besked kom rekordsnabbt, bara drygt en vecka passerade sedan Jenny Johansson för andra gången skrivit till rätten och begärt att kommunens beslut skulle ändras.

Vad får du din starka drivkraft ifrån?

– Det är den finska sisun, vi som kommer därifrån är lite kaxigare, säger Jenny Johansson.

Hon tror att förvaltningsrättens snabba svar gav effekt.

”Hon har inte fått komma ut i den utsträckning som jag tycker hon har rätt att få. Har vi sagt att hon ska få utevistelse ska det verkställas.”

– I andra domen var de också lite skarpare i tonen. Och så hade jag sagt till kommunen att säger ni nej nu igen går jag vidare till kammarrätten. Och behöver jag gå ännu högre upp så gör jag det.

Vad ger du för råd till andra i samma situation?

– De ska kämpa och inte ge upp. Och så är det bra att ta hjälp av någon när man överklagar, annars är det risk att man blir för mångordig.

Peter Näsström, tillförordnad chef för äldreomsorgen, konstaterar att Jenny Johansson nu bara behöver vänta tre månader på sitt nya boende.

– Hon har fått rätt och vi kommer att verkställa beslutet, säger han.

Varför säger kommunen ja nu, när ni inte gjorde det tidigare?

– Rätten var enig i sitt beslut. De tyckte inte att våra argument var tillräckliga, så då har vi valt att följa rättens utslag.

Jenny Johnsson fick i kommunens biståndsbeslut rätt till utevistelse. Varför har den delen inte verkställts?

– Man kan inte säga att vi inte har uppfyllt det, men det har inte skett i den utsträckning hon önskat. Hon har fått hjälp ut på sin balkong, men hon har inte varit ute på resor.

Var det det ni menade med utevistelse, att hon skulle få vara på sin balkong?

– Ja, det var uppgörelsen.

Men balkongen är ju inglasad – är det ändå vad man från kommunen menar är en tillräcklig utevistelse?

– Det var den överenskommelse som gjordes med henne, säger Peter Näsström.

Socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson (S) understryker att beslutet att ge Jenny Johansson en plats på ett äldreboende inte är vägledande för andra liknande fall.

– Det är en individuell bedömning förvaltningen har gjort.

De riktlinjer socialnämnden har tagit fram säger att det är först om stödet från hemtjänsten inte räcker som en person kan få särskilt boende. Personer med beteende som innebär risker för dem själva och de som upplever oro större delen av dygnet beaktas särskilt noga.  

– Jenny Johanssons möjligheter att komma in och ut ur lägenheten har väsentligt försvårats och då måste man undersöka vad man kan göra för att underlätta det, säger Kenneth Fahlesson.

Men att det var svårt stod väl klart redan i det första skedet när hon fått en stroke?

– Färdtjänsten använder trappklättrare, och man funderade säkert över hur ofta den kunde användas.

Fallet har fått en hel del uppmärksamhet i media. Vilken betydelse har det för kommunens beslut?

– Svårt att säga, men det får inte påverka. Det är den individuella behovsbedömningen som ska vara avgörande.

Du besökte själv Jenny Johansson en gång i höstas. Vilka intryck fick du då?

– Hon har inte fått komma ut i den utsträckning som jag tycker hon har rätt att få. Har vi sagt att hon ska få utevistelse ska det verkställas.

Att slippa vara låst av trappor hör till det Jenny Johansson ser mest fram emot när hon snart får flytta in i ett äldreboende. Men före dess har hon röjningsarbete att göra. Tomtar, lucior och andra resultat av hennes idoga handarbete ska bort. En del har hon redan skänkt bort, annat ska hon erbjuda hemtjänstpersonalen.

Med sig till boendet tar hon bara ett bord, ett skåp och ett par stolar. Hon har också gjort i ordning ett fotoalbum som får en viktig plats i den nya bostaden.

– Till det har jag valt ut ett kort på alla jag umgåtts med genom åren. Och ett på var och en av alla mina syskon, säger Jenny Johansson.

Torbjörn Tenfält

Torbjörn Tenfält

Frilansjournalist.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant