Ny metod förhindrar varannan fallolycka

Fallolyckor är den tredje vanligaste dödsorsaken bland äldre. Men en ny arbetsmetod, där personalen tillsammans letar riskfaktorer, har mer än halverat antalet olyckor.

Två tredjedelar av de äldre på äldreboenden faller årligen i genomsnitt 2–5 gånger, inte sällan med svårare skador som frakturer och hjärnskakning som följd.
För att bryta mönstret arbetade Stefan Amér och hans medarbetare på Familjeläkarna fram en metod där personalen runt de äldre arbetar förebyggande med att på detaljnivå leta efter riskfaktorer. Resultatet är att fallolyckorna minskats dramatiskt och frakturerna nästan försvunnit helt.

Familjeläkarna ansvarar för läkarinsatserna på ungefär 100 äldreboenden med ungefär 4 000 multisjuka och samarbetar med kommuner och andra utförare av äldreomsorg. Mellan 30 och 40 boenden involverades i projektet. Nyckel är ett teamarbete mellan alla olika personalkategorier, från läkare och sjuksköterskor till undersköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter.

– Runt varje patient finns en mängd olika resurser som tittar med olika ögon. Vi märkte att om information delas mellan dessa grupper så blir mervärdet väldigt stort, säger Stefan Amér, som är verksamhetschef för Familjeläkarna.

En strukturerad arbetsmetod med systematisk uppföljning av data utformades och infördes sommaren 2014. Målsättningen var att försöka halvera frakturerna till årsskiftet 2015–16. Ett mål som många ansåg var helt orealistiskt.

– Men vi trodde på det och såg redan till förra årsskiftet att vi hade fått en halvering på flera boenden. Då hade vi bara varit igång ett drygt halvår.
 Stefan Amér ger ett exempel på hur det kan gå till:

– På ett av våra boenden var det en dam som flyttade in och nästan omgående föll och fick en fraktur.

Det gjordes mycket för att få fallrisken att minska, men hon föll vid ytterligare tillfällen. Först när en undersköterska som jobbade på natten berättade att orsaken till att hon föll var att hon alltid gick upp vid femtiden på morgonen och gick på toaletten blev bilden klar. Den stora fallrisken sammanföll alltså med att nattpersonalen var på väg bort och morgonpasset ännu inte var på plats.

– Man var helt enkelt lite svagare just då på personalsidan och hade inte riktigt fokus på det här. Men när det sedan spreds i hela personalgruppen kunde man ha en extra bevakning på kvinnan tidigt på morgonen. Så ibland kan det vara enkla konkreta saker som bara vissa råkar känna till som kan vara nyckeln, säger Stefan Amér.

Ett annat exempel är ett boende i Nacka kommun, sydost om Stockholm, som under 2013 hade totalt tio frakturer, vilket ligger på en normalnivå.

– Efter att vi involverat boendet i projektet hade de fyra frakturer under 2014 och under 2015 bara två. Ett annat boende gick från att ha en fraktur i
månaden till att ha en fraktur per år, så det har till och med blivit bättre än vi kunde tro, fortsätter Stefan Amér.

Tanken är att projektet ska spridas till andra boenden.

– När vi har kunnat visa att det fungerar har vi sagt att det här inte längre är ett projekt utan en arbetsmetod och att det egentligen inte ska behövas mer tid eller resurser för att arbeta så här, säger Stefan Amér.

Hans förhoppning är att så många boenden som möjligt ska utveckla sina arbetssätt på det här området eftersom resultaten varit så tydliga.

– Vi hoppas att det här kan vara en inspiration för andra boenden, att det faktiskt går att åstadkomma väldigt fina resultat utan att det behöver vara hightech, handla om nya mediciner eller avancerad utrustning.

Tidigare har man pratat mycket om att det är naturligt att äldre trillar och att det inte går att göra så mycket åt det.

– Vi kan inte ta bort det helt och hållet, men det här visar ju ändå att man kan göra väldigt mycket och det känns otroligt viktigt, eftersom det gör så stor skillnad för de äldre och man kan minska på så mycket lidande.

Fallolyckor bland äldre

● Två tredjedelar av de som bor på äldreboenden faller årligen i genomsnitt 2–5 gånger.

● 30 procent av dessa drabbas av en svårare skada, som fraktur, hjärn- skakning, hjärnblödning eller andra typer av trauman som gör att personen behöver åka till sjukhus eller får ett hembesök av läkare.

● 1  500 äldre dör på grund av fallolyckor varje år.

● Fall är den vanligaste dödsorsaken bland äldre efter hjärt-kärlsjukdom och cancer.

● Fallolyckor kostar samhället 14 miljarder kronor per år.

Källa: Stefan Amér

 

Läs fler

Ann-Cathrine Johnsson

Ann-Cathrine Johnsson

Journalist och redaktör för Grundskoletidningen.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant