Skyhögt pris för människors ohälsa

Ohälsan kostar samhället mångmiljarder varje år. Men beloppen är svåra att beräkna och särskilt för äldre finns stora möjligheter att minska summan genom förebyggande hälsoarbete.

Notan för sjukvård, rehabilitering, läkemedel och andra följder av människors dåliga hälsa uppgår varje år till många miljarder. Därtill kommer kostnader för produktionsbortfall som ett resultat av sjukfrånvaro eller för tidig död.

För några år sedan beräknade Folkhälsomyndighetens föregångare Statens folkhälsoinstitut samhällets totala kostnad för människors ohälsa till minst 120 miljarder kronor per år. Men att räkna fram en säker siffra är svårt. Det finns väldigt lite forskning om sambanden mellan ohälsa, hälsopåverkande faktorer och kostnader.

– Jag skulle säga att det nästan är omöjligt. Beroende på vad man väljer att titta på och hur man gör beräkningarna kan man komma till vilka siffror om helst, säger Lisa Brouwers, chef för Folkhälsomyndighetens enhet för epidemiologi och hälsoekonomi.

För några år sedan deltog hon i ett försök att göra en långsiktig prognos av ohälsans pris bland den äldre delen av befolkningen. Som en av projektledarna för socialdepartementets LEV-projekt studerade hon vad den demografiska utvecklingen skulle få för konsekvenser fram till år 2050.

– Det är nog den bredaste och mest ambitiösa ansatsen som gjorts när det gäller att göra prognoser för kostnaden för ohälsa med inriktning på gruppen äldre, säger hon.

I rapporten Den ljusnande framtid är vår bedömer hon och hennes medarbetare i projektet att kostnaden för äldreomsorgen stiger med cirka 70 procent och för hälso- och sjukvården med närmare 30 procent till 2050. Som ett resultat av den åldrande befolkningen väntas antalet hushåll med äldreomsorg öka kraftigt.

– Vi lever längre, men hur ser dessa extra år ut? Beroende av om de blir i hälsa eller sjukdom kunde vi göra olika prognoser för behovet av vård och omsorg och kostnaderna för det, säger Lisa Brouwers.

Socialdepartementets simulering bygger på en statistiskt representativ befolkning om 300 000 individer och hur de åldras år för år fram till 2050.

Läs fler

Torbjörn Tenfält

Torbjörn Tenfält

Frilansjournalist.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant