Hon hittade rösten i hemtjänsten

Svåra upplevelser i barndomen gjorde henne tyst i många år. Men jobbet i hemtjänsten blev en vändpunkt. Där insåg hon vikten av goda samtal och kommunikation. I dag är Elaine Eksvärd en vältalig och känd medieperson som lär oss svenskar att snacka snyggt.

Egentligen började alltsammans inom äldreomsorgen för sisådär 15 år sedan. Vid den tiden jobbade Elaine Eksvärd inom hemtjänsten och cyklade runt bland äldre människor i Haninge kommun. Då insåg hon hur avgörande det är att kunna ha en bra kommunikation i vardagen.   

– Jag förstod på allvar vikten av det mänskliga mötet och vilken skillnad det gör att kunna ta sig tid lyssna. I grunden handlar om att bygga upp ett förtroende med närvaro och ögonkontakt vilket är själva basen i kommunikationsteknik. Många äldre sitter på skattkistor fyllda med intressanta erfarenheter. Vilket slöseri att inte ta sig tid att öppna locket och undersöka vad som finns därinne, säger hon.

I dag är Elaine Eksvärd en etablerad och välkänd retoriker. Hon har dammat av läran om talekonsten och gjort den antika färdigheten till något modernt, kul och begripligt. Gjort den lika användbar som angelägen.

Med sina fem bästsäljande retorikböcker har hon blivit känd för att berätta hur vi ska prata så att andra lyssnar och avslöja knepen som gör svåra samtal lätta.  

”Besöket från hemtjänsten är kanske den enda mänskliga kontakt en äldre har under en dag. Det är alldeles för fokuserat på vad som ska göras, inte på att vi ska möta.”

Inte minst kan medvetenheten om vardagskommunikation också göra äldre­omsorgen bättre, menar hon.

– Många äldre känner sig i en beroendeställning när de får hjälp. Därför är det viktigt att bemöta dem med respekt genom att exempelvis tänka på röstläge och inte använda barnsnack även om en person kanske är demenssjuk. Det gäller också anpassa bemötandet efter människors specifika personlighetstyp. Vissa är introverta medan andra är extroverta och det går inte att behandla alla likadant.

Hon lyfter det som för många inom äldreomsorgen är självklart – att äldre människor generellt sett ofta lever sitt liv mer bakåt än framåt. Ett tips till den som är ny är att ta fram ett fotoalbum, låta dem berätta och minnas tillbaka.

– Det är också ett sätt att bekräfta människors identitet och minska känslan av hjälplöshet. Dessutom är det en möjlighet för oss yngre att lära mer om en fantastisk kulturhistoria från en tid som inte längre finns.

Hon tycker att den här typen av medmänsklighet borde få mer tid och schemaläggas.

– Besöket från hemtjänsten är kanske den enda mänskliga kontakt en äldre har under en dag. Det är alldeles för fokuserat på vad som ska göras, inte på att vi ska möta.

– Jag tycker också att det är självklart att som arbetar inom äldrevården kan prata svenska eftersom kommunikation är en förutsättning för närhet och trygghet.

Elaine Eksvärd landar hela tiden i det vardagsnära.

– Jag tycker fortfarande hemtjänst­jobbet är bland de bästa arbeten jag har haft.

En anledning är kanske att tiden i hemtjänst också blev en skola i den svåra konsten att ha en långvarig och bra kärleksrelation.

"Många äldre känner sig i beroendeställning när de får hjälp. Därför är det viktigt att tänka på röstläget och inte använda barnsnack."

– Eftersom jag hade dåliga erfarenheter av relationer när jag växte upp var jag nyfiken på människor som varit gifta med varandra länge. Jag ställde frågor och undrade: hur gör ni egentligen? Det bästa tipset jag fick var att aldrig sluta flirta med varandra. Nu har jag prövat själv och vet att det funkar, säger hon och skrattar.

För sju år sedan gifte hon sig med Gustav, som även är hennes agent och affärskompanjon och tillsammans har de tre barn.  

Vägen till framgång har varit kringelikrokig. Hon växte upp i Stockholmsförorten Bredäng. Hennes brasilianska mamma, undersköterskan Dilza, är kanske den största anledningen till att allt gått bra – trots allt.

– Mamma har alltid varit stolt över mig vad jag än har gjort. Hon har trott att jag kan klara vad som helst, säger Elaine.

Pappan hade däremot gjort en klassresa nedåt från Östermalm och jobbade som spärrvakt. När Elaine var två år separerade föräldrarna och hon började – mot mammans vilja – att tillbringa varannan helg hos sin pappa i Rinkeby. Det kom att bli början på år av skam, skuld och ensamhet.

Elaine Eksvard

Elaine, som kunnat prata innan hon kunde gå, tvingades in i en tystnad kring en blytung hemlighet: Pappans regelbundna sexuella övergrepp.

När Elaine Eksvärd väntade sitt första barn insåg hon hur mycket uppväxten påverkat henne och beslöt att skriva en bok, Medan han lever, för att träda fram ur mörkertalet av utsatta barn.

Det tog Elaine Eksvärd 32 år att bryta tystnaden.

Så här efteråt konstaterar hon att det är den påtvingade tystnaden som också bidragit till beslutet att ägna sig åt retorik, det vill säga konsten att tala. Under mellanstadiet blev hon dessutom mobbad vilket ytterligare gjorde att det ofta blev svårt att prata.

Att öppet prata om skammen kring övergreppen medförde att känslorna så småningom avtog.

För ett par år sedan startade Elaine Eksvärd det ickevinstdrivande företaget Treskablinoll vars mål är bekämpa sexualbrott mot barn. I samarbete med kriminologer, barnpsykologer och andra experter arbetar organisationen med olika former av brottsförebyggande och utbildande lösningar som alla är kostnadsfria.

– Retoriken är mitt jobb, barnen är min kamp. Jag vill göra allt jag kan för att inget barn ska vara med om det som hände mig.

Framöver kommer Elaine Eksvärd att lägga ännu mer fokus på barn. Hon har precis fått klartecken för att skriva en serie barnböcker. Den första, som handlar om sociala medier, är klar och ska snart illustreras.

Elaine planerar också att skriva vuxenkrim om en kvinnlig seriemördare.

– Jag är en riktig hemmaråtta. Just nu drömmer jag om att få vara hemma och skriva om dagarna. Och så längtar jag redan efter ett fjärde barn. Men visst kommer jag fortsätta att föreläsa om retorik också, förklarar Elaine Eksvärd.

Elaine Eksvärd

Ålder: 37 år.
Bor: Liljeholmen, flyttar snart till en villa i Älvsjö.
Familj: Maken Gustav, barnen Matheo, 6 år,  Evelyn, 3 år och Pascal, sju månader.
Yrke: Retoriker, föreläsare, författare och barnrättskämpe.
Favoritcitat: ”In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends” av Martin Luther King.

 

Läs fler

Gertrud Dahlberg

Gertrud Dahlberg

Frilansjournalist.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant