Hennes tillit lyfter verksamheten

Genom att systematiskt arbeta för att personal, boende och anhöriga ska känna sig delaktiga i verksamheten, har Mandy Sajadi lyckats vända alla nedåtgående kurvor. Sjuktalen har gått ner och såväl personal som boende på Riddarstensgården trivs mycket bättre.

Mandy Sajadi kom som verksamhetschef till demensboendet Riddarstensgården i Lerum 2015. Vårdkoncernen Humana hade just tagit över boendet och var den femte entreprenören på tolv år. Hon möttes av en trött och håglös stämning hos såväl personal som boende. Därför blev hennes första steg att tala med medarbetare, boende och anhöriga. Målet var att få alla att känna sig delaktiga i stort som smått.

– Jag försöker alltid visa att medarbetarna är värdefulla och visa att jag ser att de gör ett bra jobb. Det tar ju bara någon minut. Och när personalen är nöjda och glada så ger de också våra boende den bästa vård och omsorg.

När Mandy Sajadi hör något uppskattande om personal och boende, är hon noga med att medarbetarna ska få ta del av det. Som när en tandhygienist på besök berömde både stämning och personal på sin väg ut genom entrén.

– Jag bad henne säga det en gång till, så jag kunde spela in det och sedan skickade jag filen till alla. Det är ju de som gör jobbet. Jag brukar säga att vi styr båten ihop, men med olika arbetsuppgifter.

Mandy Sajadis kontor ligger alldeles bredvid entrén och dörren dit är alltid öppen. Ofta går hon ut och välkomnar dem som kommer, oavsett vem det är.  Entrén är inbjudande och påminner om ett vardagsrum. Gamla möbler har målats och klätts med zebratyg i svartvitt, här finns foton och gröna växter och en avancerad kaffemaskin. Ett stort akvarium drar blickarna till sig.

– Det är dyrt, men det får en av våra kunder att varje dag ta sig ner två trappor för att se hur fiskarna har det, så det är värt vad det kostar.

Entrén är husets hjärta och samlingsrum för många aktiviteter och möten, till exempel fredagsdanserna som ordnas varje vecka.  Mandy Sajadi fick idén till fredagsdans under ett besök i Stockholm och satte genast igång att skapa detsamma på Riddarstensgården. Första gången gjorde hon allt: fixade fika, möblerade om och tog med sig en musikanläggning. Idag sköter personalen hela arrangemanget och danserna har pågått varje fredag i tre år.

Just att få medarbetare och anhöriga att känna sig delaktiga är en viktig del i Mandy Sajadis ledarskap. För henne är det självklart att alla är inblandade i handlingsplanen och de som är intresserade och vill involveras i både stora och små projekt. Det kan handla om allt från trädgårdsodling, utveckla anhörigstöd, ordna en festmiddag, skapa kontakter med det omgivande samhället eller att förbättra den palliativa vården. Mandy Sajadi delegerar genom att uppmuntra medarbetarna att fatta självständiga beslut. Hennes filosofi är att om något går fel, går det att rätta till i efterhand.

"Jag bad henne säga det en gång till, så jag kunde spela in det och sedan skickade jag filen till alla."

– Och oftast blir det inte fel. Det är ju vuxna människor som jobbar här.

Naturligtvis har det funnits svårigheter med att vända en trött och sliten verksamhet. När Mandy Sajadi inledde förändringsarbetet kring strukturer och rutiner på Riddarstensgården fanns det också hos en del av medarbetarna.

– Jag hade ett högt tempo och alla hängde inte med, särskilt innan personalen kände mig och var trygga med vad jag stod för. Men jag stod på mig. Det innebar att jag också fick ta lasset, det vill säga ta på mig vissa arbetsuppgifter och se till att de blev gjorda.

Till det svåra hör också personalärenden med beslut som inte passar alla medarbetare. Då är stödet från närmaste chef och HR-avdelningen på Humana viktigt, liksom de kollegor hon kunnat bolla med.

Mandy Sajadi tycker också att hennes flerkulturella bakgrund rustat henne för mötet med många olika slags människor och situationer.  Hon kommer från Iran och utbildade sig till sjuksköterska i England. 1994 var hon klar och flyttade till Sverige. Angelägen om att komma igång i det nya landet, hade hon inte tålamod att vänta på att få sin engelska legitimation godkänd i Sverige.

– Jag gick runt till olika sjukhus och vårdcentraler och erbjöd mig att jobba gratis, så att jag kunde lära mig språket och så småningom fick jag napp, berättar hon på flytande svenska med en knappt hörbar brytning.

Det som lockade henne till äldreomsorgen var en verksamhet med alla delar: personal, ekonomi och organisation för att skapa en bra omsorg för de boende. Hennes styrka är också att som sjuksköterska veta vad jobbet går ut på och vad som måste prioriteras.

– Vi har stora befogenheter i våra verksamheter och det är väldigt kul att få bestämma mycket själv. Det skapar engagemang.

Hon är också personlig med medarbetarna, övertygad om att om de vet vad hon går för som person skapar det delaktighet och motivation.

Mandy Sajadi har också svart på vitt att stämningen på Riddarstensgården vänt. Socialstyrelsens öppna jämförelser för 2019, som kom i november, visar att 100 procent av de boende är nöjda eller ganska nöjda med Riddarstensgården. 90 procent av personalen uppger också att de är nöjda och många söker sig hit. Sjukskrivningstalen är under tre procent, vilket är en minskning med sju procent sedan hon tog över verksamheten. Fokus nu ligger på att bevara de goda resultaten och fortsätta att utveckla verksamheten.

– Jag måste ständigt vårda och bygga relationer, hjälpa medarbetarna professionellt, pusha dem för att anta nya utmaningar.

Mandy Sajadi

Arbete: Verksamhetschef på Riddarstensgården i Lerum.
Aktuellt: Har startat ett projekt inom Humana för att utveckla demensvården.
Bakgrund: Uppvuxen i Iran, flyttade till England som 18-åring för att utbilda sig till sjuksköterska. Kom till Sverige 1994.
Ålder: 48 år.
Familj: Två barn 18 och 19 år, föräldrar, syskon och syskonbarn.
Bor: I Borås och pendlar de 6,5 milen till Lerum.
Intressen: Läser och lyssnar mycket om äldreomsorg, ledarskap och personlig utveckling. Är mycket ute i naturen för att promenera eller jogga.
Unnar sig: Goda middagar med vänner och familj eller en spa-vistelse.
Tips: Ledarnas podd och boken Talang­accelererande ledarskap av Jan Blom­ström.

Mandy Sajadis ledarskapsråd:
  1. Visa att du som chef är lika mänsklig som alla andra, att du inte är perfekt utan kan göra fel, men att du vågar ta risker och fatta beslut.
  2. Erkänn när du gjort fel och behöver prova något annat.
  3. Var tydlig och rak, men också ödmjuk i betydelsen att du lyssnar på andras beslut och inte bara kör ditt eget race.
  4. Lyssna! På personal, boende och anhöriga och visa att du bryr dig på riktigt.
  5. Försök ligga steget före genom att tänka förebyggande. Ta värdegrunden till hjälp i allt du gör och ta ut diskutera dilemman där alla får komma till tals.

 

Läs fler

Gunhild Wallin

Gunhild Wallin

Socionom och journalist samt verksam vid Ersta Sköndal högskola.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant