Vi öppnar för alla!

Just nu har äldreomsorgens personal en ovanligt tuff vardag. För att fylla på med ny inspiration, gör vi därför Tidningen Äldreomsorg tillgänglig för alla på webben. Du kan också bläddra i nr 1 här >

2020 väntas bli ett tufft år för kommunerna. Detta trots beskedet i januari om 5 miljarder extra från staten. Med totala utgifter på nästan 700 miljarder räcker inte tillskottet för att möta de ökade kostnaderna för till exempel äldreomsorg. SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, anser att det behövs effektiviseringar, neddragningar och översyn av bemanning. Samt nya digitala arbetssätt.

Sverige är EU:s sjunde största ekonomi och efter Norge det land i världen som lägger mest på äldreomsorgen, enligt OECD. Ändå går ekvationen inte ihop. En viktig pusselbit för att möta de utmaningar som väntar är de förslag som kommer i mars från utredningen om välfärdsteknik.  Utredaren Peter Larsson är väldigt tydlig med att äldreomsorgen behöver långsiktighet, inte utportionerade projektpengar.  Därför ska det bli spännande att se vilka skarpa förslag han lägger och hur politiken tar emot dem.

"Vi behöver din hjälp för att hitta arbets­ledarna som gör det kul att gå till jobbet och utvecklar både verksamhet och medarbetare."

Men ett nytt år gör det också viktigt att fokusera och stärka det som är bra. Dit hör det goda ledarskapet som finns inom många av äldreomsorgens verksamheter. Chefer inom äldreomsorgen basar för en sektor som omsätter 2,7 procent av BNP och sysselsätter en kvarts miljon människor. Få personer kan vara viktigare för samhället. För andra gången ska Tidningen Äldreomsorg därför utse Årets chef i äldreomsorgen.  Därför behöver vi din hjälp för att hitta de där arbetsledarna som har något alldeles extra, som gör det kul att gå till jobbet och som utvecklar både verksamhet och medarbetare. På sidan 6 kan du läsa om hur nomineringen går till och läsa en kort intervju med Lilian Hansson, som utsågs till Årets chef 2019. Årets vinnare presenteras på vår konferens Chef i äldreomsorgen den 14–15 maj.

Jag hoppas att vi ses då. Och jag hoppas att du inspireras av detta nummer av tidningen, vars tema är Demens – en av världens stora hälsoutmaningar. Missa inte heller intervjun med professor Ingmar Skoog, som vet mer om boomers än de flesta av oss.

Tack för att du läser Tidningen ÄO!

Ulrika Beck-Friis

Ulrika Beck-Friis

Chefredaktör

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Teckna din prenumeration eller provläs just nu Tidningen Äldreomsorg gratis genom att registrera dig.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant