Hopp om nytt läkemedel

Den snabba processen för att få fram ett vaccin mot covid-19 visar att det går att höja tempot i försöken att utveckla läkemedel mot demenssjukdomar. Det menar Johan Sandin, forskningschef på läkemedelsbolaget Alzecure Pharma.

 

Med en ny klinisk fas 1-studie tar läkemedelsföretaget Alzecure Pharma ytterligare ett steg i arbetet med att ta fram läkemedel mot alzheimer och andra sjukdomar som drabbar centrala nervsystemet.

– Inom alzheimerområdet har det varit mycket fokus på sjukdomsmodifierande substanser. Med det finns även ett stort behov inom symtomlindrande behandling, säger bolagets forskningschef Johan Sandin. 

”Vi ser en stor vinst med att ta läkemedel som klassiska tabletter, framför allt för äldre personer.”

Alzecure Pharma har både sjukdomsmodifierande och symtomlindrande läkemedelsprojekt i sin portfölj. Bolaget arbetar uteslutande med små kemiska substanser som kan tas i form av tabletter. 

– Vi ser en stor vinst med att ta läkemedel som klassiska tabletter, framför allt för äldre personer. Att regelbundet behöva åka till sjukhus för att göra intravenösa injektioner kan vara en stor belastning. Kostnadsmässigt finns det också stora fördelar med små kemiska molekyler.

Fram till januari 2020 var Johan Sandin vd, men växlade sedan över till rollen som forskningschef. Forskningsdelen behövde stärkas samtidigt som projektportföljen mognat, vilket ledde till ökat fokus på affärsutveckling och kommunikation. 

Johan Sandin har en bakgrund i läkemedelsbolaget Astra Zeneca. Tillsammans med några tidigare kollegor startade han 2012 stiftelsen Alzecure, med stöd av Alzheimerfonden, och bildade några år senare Alzecure Pharma. Både stiftelsen och bolaget har nära kopplingar till Karolinska Institutet (KI).

Alzheimers sjukdom tros orsakas av proteinet amyloid-beta. Det finns hos alla människor och orsakar inte någon sjukdom så länge det inte börjar klumpa ihop sig. Men när det gör det blir det giftigt. I början av den processen är de så kallade aggregaten väldigt små.

– Då kan de ganska obehindrat förflytta sig mellan nervcellerna i hjärnan och skada dessa. Om tillräckligt många nervceller blir dysfunktionella eller dör blir man sämre på att minnas saker, förklarar Johan Sandin.

Den biokemiska process som aggregeringen innebär tar 15–20 år och går att följa med en PET-kamera.

– Med våra substanser kan vi blockera produktionen av den toxiska formen av amyloid-beta. På det sättet kan vi förhindra att de bygger upp sig i hjärnan och stoppa utvecklingen av sjukdomen, säger Johan Sandin.

I Sverige har cirka 160 000 personer någon form av demenssjukdom. Vanligast är alzheimer, men ännu finns ingen medicin som botar sjukdomen eller hindrar den från att bryta ut.

Johan Sandin pekar på lärdomar att dra av den snabba process som lett fram till vaccin mot covid-19.

– Det visar vilka insatser forskarsamhället och övriga samhället kan göra om vi arbetar tillsammans. Med tanke på att demens och i synnerhet Alzheimers sjukdom är en av våra stora folkhälsosjukdomar finns det all anledning att samarbeta för att få fram effektiva läkemedel även på det här området.

Sannolikt kommer stora resurser att läggas på behandlingen av covid-19 även de närmaste åren. Men Johan Sandin tycker sig samtidigt se ett växande intresse bland svenska politiker för demenssjukdomarna.  

– Förhoppningsvis har man nu fått upp ögonen även för andra sjukdomar som i stor utsträckning drabbar de äldre.

Alzecure Pharma driver också ett par projekt inom området smärta. Det ena är inriktat på nervskadesmärta och är på väg in i en klinisk studie. Här handlar det om att utveckla en gel eller salva som ska användas lokalt på huden.

– Femtio procent av de här patienterna får i dag ingen effektiv smärtlindring. Alzheimer är vårt huvudspår, men då även smärta berör äldre personer kan vi ofta ta upp båda områdena i våra samtal med potentiella partner, säger Johan Sandin. 

Torbjörn Tenfält

Torbjörn Tenfält

Frilansjournalist.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant