Mysigare måltid motverkar undervikt

Dålig aptit och viktminskning är en av de stora utmaningarna inom demensvården. Därför är det viktigt att använda knep som färg, musik och doft för att motverka undernäring.

Ungefär var tredje äldre som bor på äldreboenden eller vårdas på sjukhus lider av undernäring. Särskilt personer med demenssjukdomar tenderar att äta för lite och tappa i vikt. Men undernäring går att undvika genom att göra måltiderna mer trivsamma, menar Jasmin Matinzadeh, dietist inom äldreomsorgen.

Hon förklarar att trygghet är viktigt. Det skapar du till exempel genom ett socialt sammanhang, lämna inte demenssjuka personer ensamma med maten utan håll dem sällskap och ät tillsammans. 

"Det kan vara lättare att komma ihåg hur man för skeden till munnen om man ser någon annan göra det."

– Då kan du också använda dig av spegling; du sitter mittemot och äter samma som den boende. Det kan vara lättare att komma ihåg hur man för skeden till munnen om man ser någon annan göra det, och då blir det enklare att få i sig maten, säger Jasmin.

Hon förklarar att omgivningen bör vara så lugn som möjligt. Onödiga ljud som tv, radio eller en diskmaskin som bullrar gör miljön rörig och stressig. Likaså om det passerar mycket folk vid matplatsen. Det kan leda till att personen blir störd, tappar intresset och inte äter ordentligt.

Du kan också öka känslan av delaktighet genom att låta demenssjuka personer vara med och laga mat. Vissa är intresserade av matlagning och det behöver inte försvinna för att de får demens. För andra kan matintresset dyka upp när de kommer till boendet. Det kan vara trevligt att sitta med i köket och se någon annan laga mat eller själv hjälpa till genom att duka bordet eller skala potatis.

– Motoriska minnen, som att skära grönsaker, finns kvar långt efter att språket och det vanliga minnet har slutat fungera. Jag jobbade till exempel på ett boende där det fanns en demenssjuk kvinna som sken upp när det blev fest och var med och dukade.

Ett annat sätt att väcka matlusten är att laga mat och låta aromerna sprida sig. Om ditt boende inte lagar maten i de egna lokalerna kan du till exempel försöka baka bröd innan måltiden eller göra något litet moment i matlagningen på plats för att skapa lockande dofter. Ett annat knep är att använda plockmat som aptitretare. Låt de boende få små ostbitar, salami eller en liten soppa innan middagen för att trigga aptiten.

Vid själva bordet finns det flera knep för att väcka intresse för måltiden. Duka med färger som står i kontrast till varandra och till maten. Om du serverar fisk och potatis på vita tallrikar på en vit duk kan det vara svårt för personen att urskilja maten, berättar Jasmin Matinzadeh.

– Rött är en signalfärg som väcker intresse vid demens. Använd gärna en röd bordsduk, klarröda tallrikar eller röda servetter.

Kombinera två skarpa färger, som rött och grönt eller blått och gult, för att skapa kontraster. Då framträder maten tydligare. Det får däremot inte bli plottrigt. Använd enfärgade tallrikar och dukar och undvik både blommor och blommönster.

– Om du har en blommönstrad bordsduk kan någon försöka plocka blommorna och bli frustrerad när det inte går.

Miljön bör också vara prylfattig. Det kan bli förvirrande om du dukar fram bröd, dryck, sallad och huvudrätt samtidigt. Då vet inte personen vad hen ska ta först och tar kanske bara bröd. Servera därför en sak i taget.

– Man har också sett i forskning att klassisk musik kan vara lugnande och det skulle därmed kunna öka matlusten. Jag jobbade på ett äldreboende där vi spelade gamla låtar vid fikat som de boende kände igen från sin ungdomstid, det hade lugnande effekt. 

Checklista för måltiden

Chefen eller någon i personalen observerar måltiderna för att se vad som kan förbättras. Fundera
till exempel över:

• Finns det tillräckligt med personal under måltiden? 

• Behövs det köpas in greppvänliga bestick?

• Köp in dukar, servetter eller bordstabletter så att dukningen blir med kontrastfärger.

• Försök göra miljön så hemtrevlig som möjligt.

• Kan ni börja baka varje dag eller skapa matdofter på något annat sätt?

• Fundera över vilka sociala aktiviteter som erbjuds, eftersom en meningsfull vardag ökar aptiten.

 

Läs fler

Jennie Aquilonius

Jennie Aquilonius

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant