Halverade grupper lyfte Törebodas hemtjänst

Tre grupper blev sex när hemvården i Töreboda skapade mindre enheter. Resultatet är att varje medarbetare känner den äldre bättre. Det ökar tryggheten och skapar ett bättre arbetsklimat.

Hemvården i Töreboda har under de senaste åren fått mer och mer att göra. På fem år har insatserna ökat från knappt 41 årsarbetare till cirka 59 och i takt med att hemvårdens insatser ökade blev arbetsgrupperna för stora. Ansvaret spreds ut och ingen hade längre full kontroll, konstaterar Carina Stenberg, chef för hemvården i Töreboda.  Samtidigt är brukarnas starkaste önskemål i den hjälp de får från hemvården kontinuitet och trygghet.

– Vi ville göra det möjligt för personalen att fokusera mer på brukarnas behov. Med små arbetslag ökar delaktigheten och möjligheten att ge god kvalitet till rätt kostnad.

I december förra året såg hon till att grupperna halverades.

– När jag letade efter framgångsrika kommuner som hittat rätt arbetsformer och samtidigt lyckats nå en budget i balans, fann jag att det som skilde oss var storleken på arbetsgrupperna, säger Carina Stenberg.

I dag är sammanlagt cirka 55 medarbetare fördelade på sex grupper med 8–10 personer i varje. En samordnare i vardera gruppen har ett övergripande ansvar att fördela personalresurserna och bevaka personalkostnaderna.

En av Törebodas sex arbetsgrupper
Här är en av Törebodas sex arbetsgrupper samlade tillsammans med chefen, Carina Stenberg. Tidigare var grupperna dubbelt så stora och avståndet till de äldre större.

– Nu är det möjligt för medarbetarna att uppfylla kraven och samtidigt känna tillfredsställelse i hur de utför sitt jobb, summerar Carina Stenberg.

Samtidigt konstaterar hon att alla inte passar för att jobba i hemvården. Hon ser inte att den legitimation för undersköterskor, som nu finns på förslag, kommer att vara en garanti för de egenskaper hon anser är nödvändiga för att kunna göra ett bra jobb.

– Ska du komma in i någons hem måste du ha kunskap och förståelse för den boendes situation och visa stor ödmjukhet. Att linda ett ben kan man lära sig, men man måste ha rätt attityd och sinnelag.

Bemötandet är den absolut viktigaste delen av undersköterskans arbete i hemvården, betonar Carina Stenberg.

– För att upprätthålla kunskaperna i den delen pratar vi hela tiden värderingar och arbetssätt. Vi satsar i år på utbildning inom demensvården och att arbeta med bemötandeplaner när behov finns.

Den brist på undersköterskor som väntar äldreomsorgen kan behöva lösas genom en ny personalkategori som utför sociala servicetjänster och avlastar undersköterskorna, menar Carina Stenberg.

– Jag vet inte hur man annars ska klara bemanningen.

Töreboda, som är en av Sveriges mindre kommuner, följer det mönster som gäller i landets kommuner i stort; de sjuka äldre blir fler samtidigt som allt fler stannar hemma. Äldre som behandlas på sjukhus skrivs också ut snabbare nu än för några år sedan.

– De personer vi får från sjukhusen kräver mer vård och stöttning. Och det finns inte heller så många alternativa boenden för äldre, säger Carina Stenberg.

Torbjörn Tenfält

Torbjörn Tenfält

Frilansjournalist.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant