Trivsel för ökad status

Hur påverkas personalens hälsa, trivsel och kreativitet av ett förtroendefullt klimat? Den frågan ska under 2017 kartläggas inom äldreomsorgen i Alingsås kommun.

Det är regeringens Tillitsdelegation som utsett tolv försöksverksamheter för att utveckla mer tillitsbaserad styrning i den offentliga sektorn. En av dem är äldreomsorgen i Alingsås kommun. En del av projektet i Alingsås kommer att ledas av Karin Josefsson, docent och ansvarig för äldrevårdsforskningen vid Högskolan i Borås. Inför uppdraget har hon varit på regeringskansliet och tycker hon har märkt en tydlig kurs­ändring från politiskt håll. De administrativa bördorna ska minskas till förmån för kärnverksamheterna.

– Genom de här försöksverksamheterna vill de ansvariga på regeringskansliet höja statusen på arbetet ute i verksamheterna, det vill säga på kärnverksamheten, berättar Karin Josefsson.

Hon kommer att leda en del av projektet som heter Idéburet offentligt partnerskap.Vårdkedja demens – en försöksverksamhet med tillitsbaserad styrning. Alingsås har inlett ett partnerskap med Bräcke diakoni, vilket innebär att det finns en samlad vårdkedja för alla demenssjuka i hela kommunen. Också frivilliga organisationer ingår som en del i vårdkedjan. Tillit mellan de olika verksamheterna blir därför särskilt viktigt för att få den samlade vårdkedjan att fungera.

I den del Karin Josefsson ansvarar för kommer hon att studera hur personalen påverkas av tillitsbaserat styrning. Fokus ligger på ledningens tillit till personal, tillit mellan personal och personalens tillit uppåt i organisationen.

– Genom att personalen visas tillit tror jag massor kommer att hända, till exempel ökad trivsel, bättre hälsa, frigjord kreativitet och frihet i tanken. Jag tror inte dagens äldreomsorg lider av kompetensbrist, utan det är förutsättningarna som behöver ändras, säger Karin Josefsson.

En första rapport ska lämnas till Tillitsdelegationen vid årsskiftet. Därefter pub­liceras en rapport som är läsvänlig för alla inom verksamheterna i kommuner och landsting. Forskningen kommer att fortsätta och se vad tillitsbaserad ledning betyder för demenssjuka och deras anhöriga.

Tillitsdelegationens definition av tillit

”Viljan att ta risk i relationer till andra människor med förväntan om positivt gensvar (reciprocitet)”.

Gunhild Wallin

Gunhild Wallin

Socionom och journalist samt verksam vid Ersta Sköndal högskola.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant