Diskussionsfrågor

Monika Forsman är Tidningen ÄO:s expert på grupphandledning. Hon är socionom, föreläsare, handledare och författare. Hennes specialområden är hur den nationella värdegrunden kan användas i praktiken och samtalet som verktyg i vardagen.

Dags att tänka i nya banor

ANALYS Samtidigt som många kommuner tänker i nya banor, river stuprör och arbetar med multiprofessionella team, driver andra igenom sparkrav som kan urholka kvaliteten.  Utan tvekan behövs ett utökat teamarbete och en större helhetssyn på den enskilda  individens behov. Och kanske finns det en poäng i Kommunutredningens förslag om strategiska samarbeten och kommunsammanslagningar.
1. Var ligger makten och ansvaret att inleda och driva ett förändringsarbete: kommunledningen, organisationen eller på enheten?
2. Vilka initiativ behövs för att det ska bli mer tid till utveckling inom äldreomsorgen?  

Hur tydliga mål sätter du?

LEDARSKAP Eva Klang Vänerklint har lång erfarenhet av förändringsarbete inom äldreomsorgen och är  förvaltningschef för vård och omsorg i Mölndals kommun. Hon ser delaktighet som en förutsättning för förändring och därför måste medarbetarna förstå nyttan med förändringen, både för brukarna och sig själva. Hon efterlyser en ny syn på åldrandet, med fokus på det förebyggande och hälsofrämjande arbetet. Då menar hon att det frigörs resurser till dem som inte längre klarar vardagen utan stöd från andra.
9. Vilka möjligheter ser du för förebyggande arbete i din kommun och verksamhet?
10. Hur arbetar du själv med att få med dig medarbetare i förändringsarbetet? 

Vinnande lagarbete

REPORTAGE: Eskilstuna genomför just nu ett stort förändringsarbete med intensiv hemrehabilitering. Det är lätt att uppfatta det som såväl genomtänkt och genomgripande som långsiktigt ekonomiskt framgångsrikt. Förutom ökad livskvalitet för äldre uppger personalen att de får en ökad lagkänsla och överblick. Frågan är vilka kommuner som inte blir inspirerade av omställningen, som ska förankras i forskning och vara helt genomförd 2030.
11. Den nya strukturen byggs på beprövad och evidensbaserad kunskap. Målet är också att hela tiden utveckla ny kunskap. Vad tycker du om modellen, så som reportaget presenterar det?
12. Hemrehabiliteringen jobbar målmedvetet med mål tillsammans med den äldre, som anses kunna träna upp sina förlorade förmågor.  Vad tror du, hur kan denna helhetssyn kunna användas i mer traditionell hemtjänst och i vilka situationer?

Undernäring – en folksjukdom?

VERKTYG I projektet ”Nollvision för undernäring hos äldre” försöker olika aktörer gå ifrån stuprörstänk och istället samarbeta för att ingen äldre ska äta för lite. Målet är att minska det personliga lidandet och långsiktigt minska samhällets kostnader.
13. Vad är din egen erfarenhet av undernäring hos äldre?
14. Vilka orsaker ser du till att så många äldre är undernärda eller ligger i riskzonen för att bli det? 

Vågar du satsa på äldre kollegor?

SCHEMALÄGGNING   Äldre medarbetare ofta är en glömd resurs i jakten på personal. I Karlskrona hoppar många pensionerade undersköterskor in som timvikarier och kan välja när och hur mycket de vill jobba. Kommunen arbetar också med hälsosamma scheman och tekniska hjälpmedel för att förlänga arbetslivet för äldre medarbetare. Ett strukturellt grepp som  Delegationen för senior arbetskraft vill se mer av.
15. Vad gör din verksamhet för att behålla medarbetare högt upp i åldern?
16. Hur tänker du själv kring hur länge du vill/orkar arbeta kvar? 

SKR vill ha helhetssyn

RIKTLINJER Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, tycker att fler kommuner ska införa att hemtjänsten arbetar med en helhetssyn och rehabiliterande arbetsmodell. Problemet är, enligt projektchef Maj Rom, att samhället idag delar in människan i en social och en medicinsk, vilket försvårar såväl samsyn som samarbete. Utan en helhetsbedömning ökar risken för att äldre passiviseras.
17. Vad anser du förhindrar att hemtjänsten arbetar utifrån en helhetssyn på den äldres behov?
18. Hur går den tidspress många inom hemtjänsten upplever ihop med uppmaningen att jobba med ”med händerna på ryggen” för att inte ta över det som den äldre själv kan göra, om än i långsamt tempo?

Chef i förändring

PERSPEKTIV Panelens chefer ser ett växande behov av helhetssyn och samarbeten mellan olika professioner och huvudmän. En röd tråd är också funderingar kring samhällets krav, äldres förväntningar och hur det överensstämmer med äldreomsorgens kapacitet.
Emma Karlsson i Huskvarna lyfter det svåra i att se medarbetare som sjukskriver sig för stress i ännu högre utsträckning än i dag och/eller inte kunna leva upp till de äldres förväntningar på omsorgen. Ett dilemma som påverkar hennes egen syn på arbetet.
19. Hur ser din egen bild av framtiden ut?
20. Vilka strukturförändringar ser du som viktigast?
21. Hur hanterar du sparkrav som riskerar att slita ut personalen och försämra kvalitén i omsorgen?

 

Läs fler

Monika Forsman

Monika Forsman

Monika Forsman är Tidningen ÄO:s expert på grupphandledning. Hon är socionom, föreläsare, handledare och författare. Hennes specialområden är hur den nationella värdegrunden kan användas i praktiken och samtalet som verktyg i vardagen.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant