Tummen upp för helhetssyn

Så länge samhället delar upp människor i en social och en me­dicinsk del är det svårt att få till ett rehabiliterande arbetssätt i äldreomsorgen, anser Maj Rom, projektchef på SKR.

Maj RomAtt undersköterskor jobbar tillsammans med arbetsterapeuter, fysioterapeuter och andra yrkesgrupper är rätt väg att gå, enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, som försöker sprida Eskilstunas satsning på rehabilitering i hemmiljö.

– Överraskande få kommuner jobbar på samma sätt som Eskilstuna, trots att man har vetat om det här länge. Man måste kunna göra en helhetsbedömning av en person, säger Maj Rom, projektchef på SKR.

Östersunds kommun var pionjär för cirka femton år sedan. Kommunens aktiva arbete med rehabilitering i äldreomsorgen väckte intresse. Framför allt i Danmark,  där flera kommuner lockades av möjligheten att både spara pengar och stärka de äldres vilja och förmåga att klara sig själva. Med ett rehabiliterande förhållningssätt kunde behoven av hemtjänst och särskilt boende skjutas fram.

– Att det inte spritts mer i Sverige tror jag beror på vårt sätt att dela in männi­skan i en social och en medicinsk del. Då kan man inte göra en helhetsbedömning av de äldres hjälpbehov, säger Maj Rom.

Hon understryker att en äldreomsorg som bygger på rehabilitering behövs för att motverka att äldre blir passiva. Men att arbeta med händerna på ryggen kan ibland vara lättare sagt än gjort för medarbetarna inom hemtjänsten.

– Om det är ont om personal och stressigt på jobbet så går det fortare för en undersköterska att bädda sängen än att motivera den äldre att göra det själv.
Så länge hjälpen håller sig utanför människors intima zon är den inte så passiviserande, framhåller Maj Rom. Men i det ögonblicket hjälpen går in på kroppen, när en person inte längre klarar att komma upp ur sängen, göra frukost och sköta sin hygien, rasar de ganska fort och blir väldigt passiva.

Ser du några andra spännande exempel än Eskilstuna?
– Töreboda tar det här ett steg till med sina förebyggande team som de följer upp med forskning. Kommunen försöker komma in ännu tidigare, innan de äldre riskerar att tvingas till sin första sjukhusvistelse. När de förebyggande teamen misstänker att någon ska bli omsorgsberoende kan de gå in med insatser.

Läs fler

Torbjörn Tenfält

Torbjörn Tenfält

Frilansjournalist.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant