Diskussionsfrågor

På vilket sätt är de anhöriga viktiga?

Vilka nya lärdomar om anhörigas behov har vi fått?

Hur kan vi återfå anhörigas förtroende?

Monika Forsman är Tidningen ÄO:s expert på grupphandledning. Hon är socionom, föreläsare, handledare och författare. Hennes specialområden är hur den nationella värdegrunden kan användas i praktiken och samtalet som verktyg i vardagen.

I smittans rävsax

Förslag. Lennart Magnusson, Nationellt kompetenscentrum för anhöriga (NKA), lyfter vad som behöver stärkas i äldreomsorgen så att anhöriga kan få det bättre. Han efterfrågar också större likvärdighet i landets kommuner.

1. Kommentera Lennart Magnussons förbättringsförslag.

Forskare söker svar om anhörigas behov

Strategi. Regeringen beslutade 2018 att ge Socialstyrelsen i uppdrag att utforma en nationell strategi för demensomsorg med slutredovisning i juli 2022. Ett av strategins sju områden är anhöriga och närstående. Jämsides med den utarbetas en nationell anhörigstrategi för all omsorg. 

2. Vad är din personal extra bra på när det gäller anhörigstöd?

3. Vilka av de problem som presenteras är mest viktiga att åtgärda?

4. Vad bör en utbildning för omsorgspersonal om anhörigas behov och situation innehålla?

Fler söker telefonstöd

Samtal. Pågående pandemi gör inte bara avtryck på äldre och personal utan också på deras nätverk. Anhörigas Riksförbund lyfter det betydelsefulla i att lyssna engagerat.

5. Vad av Anhöriglinjens erfarenhet av samtal med anhöriga stämmer med din egen erfarenhet?

Palliativ vård: Skamfilat rykte botas med kompetens

Förtroende. En kärnfråga, enligt professorn i palliativ vård Peter Strang, är vilken medicinsk kompetens  äldreboenden ska ha i framtiden. På politisk nivå diskuteras det just nu om kommuner ska inrätta tjänster för ”äldreomsorgsläkare”.

6. Artikeln diskuterar hur anhörigas förtroende för äldreomsorgens palliativa vård ska återställas efter pandemin. Vilka är dina synpunkter på det som förs fram?

7. Brist på kunskap föder oro och smärta. Jämför den information din verksamhet kan ge anhöriga om covid-19 i dag jämfört med vintern-våren 2020.

Digitala kanaler når fler anhöriga

it-stöd. Digitalt anhörigstöd har visat sig fungera bra och ibland bättre än traditionella gruppträffar i Härryda kommun.

8. På vilket sätt skulle din organisation ha användning för en digitalisering av anhörigstödet?

Stöd till paret glöms bort

Frågor. Forskaren Frida Andréasson uppmanar omsorgspersonal att vidga sitt fokus i anhörigstödet genom att också se till den anhöriges hälsa och situation, till exempel genom att ställa direkta frågor till den anhörige om vad den behöver för egen del. 

9. Vilket stöd och vilken kompetens behöver personal för att vara mer anhörigstödjande?

Chefspanelen 

Reflektion. Panelens svar på tre viktiga frågor visar på en stor kunskapsutveckling sedan pandemin kom. Verksamheterna har möjliggjort samvaro boende – anhöriga under begränsade former på många olika sätt. Bra gjort!

10. Känslor och reflektioner när du läser panelens resonemang?

11. Panelen skriver om en uthållig och ambitiös personal som jobbat hårt. Vad kommer dina enheter behöva för att bearbeta pandemin när den ebbat ut?

Pandemin fick Eva att se anhörigas behov

Avvägningar. Eva Ingstrand, verksamhetschef på vård- och omsorgsboende, representerar många chefer som kämpade och slet i början av pandemin utifrån en mycket svår situation på liv och död. Läsaren får ta del av olika svåra avvägningar. För att tillmötesgå anhörigas skiftande behov fick en personal ett extra ansvar för dessa. 

12. Hur väl stämmer Eva Ingstrands erfarenheter med dina egna
– både i början av pandemin och i dag?

13. Artikeln ger exempel på hur man gjorde för att underlätta
för boende/anhöriga.
Vad av det som tas upp tycker du är bra och klokt?
Vad vore genomförbart hos dig?

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant