Forskning stöttar miljöns betydelse

Forskningen visar entydigt att miljön påverkar hur vi mår, men den kunskapen når inte alltid personalen. Det behövs ett kunskapslyft kring vilket stöd miljön utgör när våra kognitiva förmågor sviktar.

Flera forskningsstudier visar bland annat att blodtrycket går ner när vi vistas i en lugn miljö och att det stiger när vi utsätts för buller eller höga ljud. Det finns även gott om evidens för att vissa färger verkar lugnande och andra stimulerande. Och de flesta marknadsföringsstrateger vet dessutom att vissa dofter ökar köplusten hos kunderna.

På samma sätt känner de flesta av oss till att naturen har en helande effekt. Otaliga studier visar att flera fysiologiska parametrar stabiliseras och att vi känner ett välmående när vi vistas i naturen på ett kravlöst sätt.

Däremot är det inte alla som känner till att miljön kan stödja en person som drabbats av kognitiv svikt, till exempel vid demenssjukdom eller andra tillstånd som påverkar hjärnan. Inom omsorgen är det heller inte känt vilken betydelse den fysiska miljön har för vårt mentala välmående.

Numera är det känt att en mängd olika tillstånd kan ge upphov till kognitiv svikt och därmed orsaka en felaktig eller nedsatt informationsbearbetning. Det kan vara allt från stress, kronisk smärta, somatisk sjukdom, olika neuropsykiatriska tillstånd eller demenssjukdom. Oavsett orsak till den kognitiva svikten finns det en rad gemensamma faktorer i den omgivande miljön som kan fungera stödjande och kompensera för den nedsatta informationsbearbetningen och på så sätt bidra till ett mentalt välmående.

De flesta av oss mår bättre i en lugn miljö jämfört med en bullrig och kaotisk omgivning. För äldre individer är det dessutom en rad åldersrelaterade fysiska tillkortakommanden som innebär att de är en extra utsatt grupp. Nedsatt syn, hörsel och balans är exempel på tillstånd som man förutom sviktande kognition måste ta hänsyn till när man planerar den fysiska miljön till exempel på ett äldreboende.

Beata Terzis

Beata Terzis

Med dr och sakkunnig inom demens och kognition vid Frösunda Omsorg.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant