Odlar för att 
stimulera​

Det blir allt vanligare med terapeutiska träd- gårdar i anslutning till äldreboenden. En av dessa är Sinnenas trädgård i Stockholm, som finns till för att äldre med demenssjukdom ska kunna ta del av naturens läkande krafter.​

Sinnenas trädgård, som den kallas, ligger i Sabbatsbergsområdet i centrala Stockholm och är bekostad av kommunala skattepengar, om än via entreprenad. Den ligger i anslutning till två äldreboenden med totalt 150 platser.

Här är Christer Fällman sedan 13 år ansvarig för verksamheten. För honom är trädgårdsarbete långsiktigt, visionärt och framtidsinriktat. Det som först bara syns som en bit gråbrun mark med någon enstaka gult lysande tapper tulpanlök förvandlas med tidens gång till ett överväldigande tulpanfält och så småningom omgivet av blommande rhododendronbuskage och stiliga hästkastanjer.

”Det händer något med människans inre när hon är igång och får vara aktiv och arbeta med sina händer.”​

Den 2500 kvadratmeter stora trädgården ska stimulera alla fem sinnen: syn, hörsel, känsel, smak och lukt och förhöja livskänslan och stimulera tankebanor, minnen och associationer hos äldre med demenssjukdom och de på olika sätt kognitivt funktionshindrade.

Christer Fällman spetsar öronen.

– Den brusar för högt och vilt.

Blåsten har drivit in oss i ett av de två äldreboendena som omger trädgården. I entrén porlar en fontän.

Han hämtar en spann vatten och fyller på. Ljudet sjunker ner till en vilsammare intensitet.

Trädgården ska finnas till för de gamla, men också för närstående och personal och ge möjlighet till rekreation, vila, kontemplation och avskildhet. Växternas former och färger ska ge glädje. Det finns odlingssängar lagom höga för den som sitter i rullstol.

Frågan är om grundtanken – att trädgården är till för de äldre – verkligen håller. Enligt Christer Fällman är allt fler på de omgivande boendena i så dåligt skick att de sällan kan komma ut i trädgården. Det kräver en rejäl insats av den redan stressade personalen.

– Jag tror att äldreomsorgen skulle må bra av att de gamla kommer till institutionen lite tidigare, i stället för att tvingas kvar hemma med hur mycket hemtjänst som helst. Det skulle ge bättre livskvalitet och mindre oro om de flyttade tidigare, säger Christer Fällman.

Karparna glittrar guldgult och plutar med sina munnar.

– Men en del gamla kommer hit ner till entrén och sitter en stund och lyssnar till ljudet och följer fiskarnas rörelser och matar dem med havregryn. Det är inte så ansträngande.

Christer Fällman är inte ensam utan sköter trädgården tillsammans med åtta personer som han kallar sina adepter, människor i olika åldrar som har rätt till daglig sysselsättning i kommunens regi enligt lagen om särskilt stöd (LSS).

Deras arbetsuppgift är formulerad som att de ska sköta om trädgården och bidra till att de gamla runt omkring kan utnyttja den och stimuleras av den. Axel, 24, Simon, 22 och Daniel, 23 har alla tre deltagit i arbetet i drygt två år.

– Vi jobbar för de äldre, säger Axel ivrigt, det är deras trädgård.

Han har omsorgsfullt fyllt på planteringsjord och noggrant undvikit att sabotera de tvåtusen lökarna som planterades i höstas. Totalt finns 50 000 lökar i jorden.
Ett idogt arbete som ingår i den dagliga verksamheten, som den kallas, och har funnits här sedan 2004. Förutom i trädgården arbetar deltagarna i ett kafé och i en ateljé.

Christer Fällman har sett sina medhjälpare, eller som han helst säger adepterna, växa av arbetet.

– Man kan se på många att deras tal, motorik och sociala kompetens förbättras. Och självförtroendet.

Livet kan spira även om det är frostigt i början. Det vet Christer Fällman, som första året av sitt 57-åriga liv bodde på barnhem på Lidingö. Och det tog många år innan han upptäckte trädgårdens läkande kraft.

Inte förrän han var tolv år blev han medveten om att han var adopterad. Han hade klivit in i en garderob i hemmet i Örnsköldsvik och hittat handlingar om adoptionen.

– Jag blev chockad och ledsen och blev en tolvåring som hittade tröst i musiken. Jag började älska Mozart och lärde mig massor om opera.

Så småningom hittade han biologiska halv- och helsyskon och en gång träffade han sin biologiska mamma som inte hade haft möjlighet att ta hand om honom.

– Jag lärde mig att blod inte är tjockare än vatten.

Den biologiska fadern hade dött tidigt och de hade aldrig någon kontakt.

När Christer fyllt 18 flyttade han till Stockholm och började arbeta i klädbutik och som frisörelev.

Varifrån kom trädgårdsintresset?

– Hemma i Örnsköldsvik hade vi några böcker i serien ”Slott och Herresäten i Sverige”. Jag var inte så gammal när jag började läsa dem och titta på de tjusiga bilderna. Jag ritade av trädgårdar med buxbomshäckar och jag bar det med mig. Men det dröjde många år innan jag levde ut mitt intresse.

Som vuxen skaffade sig Christer en komplett uppsättning av verket med alla de arton banden.

Trots trädgårdsintresset startade hans yrkesliv med många år på STIM, organisationen som hanterar upphovsrätt inom musikbranschen. Efteråt kan han tycka att det blev för många, arton år.

På sin fritid arbetade han som ledare i studiecirklar där temat var opera eller matlagning. Så småningom blev cirklarna inriktade på människor i kris, ofta med utmattningsdepression.

– Jag lärde mig att med tillit och en gemensam aktivitet kunde man komma långt.

Christer Fällman slutade på STIM och började plugga socialpedagogik på Vårdhögskolan på Karolinska institutet.

Men när han gått halva utbildningen fick Christer cancer, Hodgkins sjukdom, och det blev en vändpunkt.

– Jag grävde i mitt inre och insåg att det jag helst ville jobba med var kombinationen människor och trädgårdar, och att hjälpa människor att läka.

Christer Fällman sköter Sinnenas trädgård tillsammans med bland andra Johan Laan, 29 år.

Trädgården ska vara en plats för kontemplation, ro och stimulans av sinnena.

Christer Fällman i växthuset. Hans väg till att skapa trädgårdar har varit lång och slingrig.

 

Prev
Next

Han gick en trädgårdsutbildning och var med och skapade en upplevelseträdgård på Hellekis säteri i Sydsverige.

Efter några år efterträdde han skaparen av Sinnenas trädgård i Stockholm, Yvonne Wästerberg, som drog igång den i mitten av 1990-talet.

Vi går ut i trädgården igen.

Solen värmer lite, vinden har mojnat.

– Det här ska vara som en trygg oas, ett slutet rum där andningen kan bli lugnare.

Christer Fällman berättar om sommarfesterna med vin och pizza som de gamla kan prata om i veckor efteråt.

– De sover som klubbade sälar och äter bättre. Äldreboendena runt trädgården har som mål att de gamla ska komma ut så ofta som möjligt. Men personalen är många gånger för pressad.

Christer Fällman anser att det finns för få arbetsterapeuter och sjukgymnaster i äldreomsorgen.

– Det händer något med människans inre när hon är igång och får vara aktiv och arbeta med sina händer. Sådant sprider positiva ringar på vattnet när de anhöriga får se sina gamla aktivare och friskare.

Christer Fällman pekar ut almar och lindar och trollhassel och röd julros och rosenhagtorn. Och körsbärsträden! De tycker han är den allra största glädjen för ögat, den korta tid som de blommar.

Terapiträdgårdar

Sinnenas trädgård i Sabbatsbergsområdet i Stockholm invigdes 1988. Trädgården är till både för de boende och för utomstående besökare.

I Sverige bedrivs forskning om terapiträdgårdar främst på Lantbruksuniversitet i Alnarp av professor Patrik Grahn. Där finns också en rehabiliteringsträdgård sedan 2002.

I Hällefors finns Minnenas och Sinnenas park, Sveriges största terapeutiska park för äldre. På Änglamarkens äldreboende i Västerås finns Minnenas trädgård. Där erbjuds de boende att ta med sig sina husdjur.

 

Lasse Granestrand

Lasse Granestrand

Frilansjournalist och författare.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant