Tänker du ofta på miljöns betydelse på arbetsplatsen?

 

 

Monica Sundkvist

Monica Sundkvist, enhetschef för boendet Nyberga i Älvsbyn.

– Jag har mitt kontor högst upp i huset och tar alltid trapporna upp. Då reflekterar jag ofta över miljön på de avdelningar jag passerar. Vi lägger kanske inte så stora resurser på miljön, varken i tid eller i pengar och det är lätt att bli hemmablind. Hos oss möts man av lite för många hjälpmedel som till exempel rullstolar. Men äldreboendet ligger vackert och det är hemtrevligt. På ett plan har personalen skapat ett ”skogsrum” med kamin, kaffekanna och fårskinn. På ett annat plan har man inrett en frisör- och skönhetssalong med kännetecknande inredning och bakgrundsmusik – trevligt. Jag tycker det är viktigt att miljön är inbjudande och estetiskt tilltalande.

 

Anna Bergstrom

Anna Bergström, biträdande verksamhetschef, särskilt boende Äldreförvaltningen i Karlskrona.

– Vi har som en rutin att vi som kommer lite utifrån ska titta på verksamheternas miljö. Jag tror det kan vara svårt att vara observant på den miljö som man ser varje dag och ibland, om det behövs, tar vi hjälp utifrån. Den fysiska miljön i våra verksamheter är viktig och därför ett tema i verksamhetsplanen, liksom på våra boenderåd, och vi för en dialog både med chefer och anhöriga om den.

 

Irene Lindeborg

Iréne Lindeborg, verksamhetschef på Kungsgården omvårdnadsboende i Enköping, Norlandia Care.

– Jag tänker ofta på miljön på vårt boende och funderar: ”Hur ser det ut, vill jag sätta mig här?” Det var inte länge sedan vi möblerade om i entrén. Jag är också noga med att vi har riktigt fina växter och inte sådana man tagit med sig hemifrån. Vi har också en fantastiskt vacker och genomtänkt trädgård som sköts av kommunen och som blommar långt in på hösten.

 

Fredrik Ekman

Fredrik Ekman, enhetschef för två nattpatruller i Kungsbacka kommuns egenregi.

– Jag är ganska nybliven chef och försöker vara extra inkännande när jag ser de lokaler som finns för personalens vila och måltidsuppehåll. Efter ett tag tror jag man blir mer hemmablind. Jag tänker att lokalerna behöver mer färg och att man med ganska små medel kan göra mycket för att göra det trivsammare att arbeta. Jag tror det skulle gynna kreativiteten hos medarbetarna.

 

Anna karin Haglund

Anna-Karin Haglund, Stiftelsen Skaraborgs läns sjukhem, Skövde.

– Vi jobbar mycket med miljöfrågor ute och inne. Målet är att skapa en hemkänsla, så att det inte blir en institution. De boende är med och bestämmer miljön genom boenderåd, till exempel om blommor och gardiner. I personalrummet bestämmer vi hur vi vill ha det och på avdelningarna bestämmer de boende. Just nu är vi igång med att sätta spaden i jorden för ett nytt stort projekt i trädgården, som ska skapa en trädgård med upplevelser.  

 

Gunhild Wallin

Gunhild Wallin

Socionom och journalist samt verksam vid Ersta Sköndal högskola.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant