Nytt fokus på musklers kraft

Just nu befinner sig forskningen, såväl i Sverige som internationellt, i en utvecklingsfas där kunskapen ökar om att även den skörhet som är kopplad till hög ålder går att motverka genom en förändrad livsstil.

Allt mer fokus inom geria­triken ligger i dag på äldres muskulatur, vikt och funktion. Det har redan inneburit en förändrad syn på motion, styrketräning och kost. Långsiktigt bör det också påverka arbetsmetoderna för personal inom vård och omsorg om äldre.

Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet och överläkare i geriatrik vid Karolinska Universitetssjukhuset och Akademiska sjukhuset, pekar på vikten av att dissekera tillståndet skörhet för att förstå vilka av skörhetens olika komponenter som är typiska för den enskilda individen.

– Det vilar något lätt patriarkaliskt över att tala om våra sköra äldre och ger en bild av att alla drabbas, vilket inte är riktigt sant. Skörhet är ett paraply­begrepp som betyder olika saker för olika individer.

I själva verket handlar det om en palett av svårigheter, där viktminskning och förlorad muskelkraft är centrala. Till exempel så lyftes muskulaturens centrala betydelse för den äldres rörelseförmåga av pionjären Irwin Rosenberg, amerikansk geriatriker, som också myntade begreppet sarkopeni för förlorad muskulatur och funktion.

”Den kronologiska åldern är ofta ointressant. Ett accelererat åldrande bottnar ofta i dåliga matvanor och otillräcklig fysik aktivitet, det vill säga i levnadsvanorna.”

Hög ålder, sjukdom och för lite motion är riskfaktorer för sarkopeni. Men medan ålder inte går att påverka kan styrketräning och promenader ge stora effekter.

– Det har funnits och finns en rädsla för att orsaka sen- och muskelsbristningar om äldre individer belastar sina muskler, men det handlar inte om att gå från käpp till gym, utan om extremt individanpassad träning. Man kan nå väldiga effekter på kort tid.

Kanske är det till och med så att äldre som grupp har större nytta av styrketräning än yngre, menar Tommy Cederholm, förutsatt den anpassas efter den enskildes förutsättningar. Han betonar att forskningen kring behandling av det som räknas som skörhet är ett relativt outvecklat område, både i Sverige och internationellt, som just nu befinner sig i en utvecklingsfas.  

Ledstjärnan är att sarkopeni och skörhet, allt oftare benämnt gerasteni, är två sammanflätade men olika faser i åldrandet. Skillnaden är att medan sarkopeni framför allt kan behandlas med promenader och styrketräning, krävs en än större helhetssyn när det handlar om diagnostiserad skörhet.

Detta eftersom diagnoskriterierna också handlar om ofrivillig viktminskning. Därför behöver vanligtvis både dietist och fysioterapeut kopplas in för att ge råd om mat, kosttillskott och individuellt anpassade träningsprogram.

– Den kronologiska åldern är ofta ointressant. Ett accelererat åldrande bottnar ofta i dåliga matvanor och otillräcklig fysik aktivitet, det vill säga i levnadsvanorna. Det är viktigt att tidigt identifiera vad som orsakar problemen och vad som går att åtgärda, säger Tommy Cederholm.

Den stora vinsten är, betonar han, att om resurser sätts in vid en tidig diagnos av skörhet kan det få enormt positiva konsekvenser för den äldres allmäntillstånd, rörlighet och livskvalitet.

– Att tala om åldrandet som en belastning för samhället är helt fel. Om äldre får råd och hjälp med fysisk aktivitet och kost för ett fortsatt aktivt liv är de med sin erfarenhet och kunskap en enorm tillgång. 

Irwin Rosenberg

”Muskelförlust stjäl den äldres frihet.” /Irwin Rosenberg 1989, amerikansk geriatriker som myntade begreppet sarkopeni.

Gerasteni

Begreppet skörhet är en direktöversättning av engelskans frailty och har i Skandinavien ibland uppfattats som ett ospecifikt tillstånd. För att anknyta till den medicinska traditionen med grekisk terminologi har bland andra Tommy Cederholm och Timo Strandberg, professor i geriatrik i Helsingfors, lanserat begreppet gerasteni. Ger- som i åldrande och -asteri som i kraftlöshet.

Det definieras som en egen diagnos med hjälp av de fem kriterier för skörhet/frailty som funnits sedan 2001. Fokus är på muskelkapacitet och ofrivillig viktminskning.

Gerasteni-liknande tillstånd påträffas hos ca 5–10 procent av hemmaboende äldre och förstadier till gerasteni hos upp till 20–40 procent.

5 kriterier för skörhet/gerasteni

2001 lanserade den amerikanska forskaren Linda P Fried definitionen av skörhet med fem punkter, varav tre är kopplade till muskelfunktioner. Om minst tre kriterier uppfylls kan personen räknas som skör. Om 1–2 kriterier uppfylls räknas det som förstadium.

• Viktminskning
• Trötthet
• Nedsatt gånghastighet
• Minskad fysisk aktivitet
• Nedsatt muskelstyrka och svaghet – till exempel låg greppstyrka

Riskfaktorer för funktionshinder, fallolyckor och död

Flera symtom/diagnoser leder till sjukdomar, minskad balans och rörlighet och fallolyckor. Med behandling förebyggs och fördröjs funktionsnedsättningar och sjukhusvård på grund av symtomen.

• Sarkopeni – minskad muskel­massa och muskelstyrka
• Gerasteni – svaghet på grund av ålder
• Osteoporos – nedsatt bentäthet och ökad risk för frakturer
• Undernäring
• Kognitiv svikt

Enkla insatser i vardagen

• Proteinrik kost som linser, bönor, kött, fågel och fisk.
• Motion – promenader, styrketräning, ta trappan i stället för hissen, resa sig upp från stolen flera gånger på rad.

 

Ulrika Beck-Friis

Ulrika Beck-Friis

Chefredaktör

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant