Diskussionsfrågor

Monika Forsman är Tidningen ÄO:s expert på grupphandledning. Hon är socionom, föreläsare, handledare och författare. Hennes specialområden är hur den nationella värdegrunden kan användas i praktiken och samtalet som verktyg i vardagen.

När vänder det?

Analys. Det råder inga tveksamheter om att den enskilde chefen eller arbetstagaren inte på egen hand kan vända en ohälsosam arbetsmiljö till en hälsosam. Problemet är nationellt och kräver politisk handling och förändringar på organisationsnivå. Frågan är när, var och hur vi kommer att kunna se en sådan förändring.

➜ Tre punkter som professorn och författaren Marie Åsberg lyfter fram i sin bok Man dör inte av stress – man slutar bara leva är intressanta, speciellt den mittersta om samvetsstress. Vilka sätt att hjälpa din personal att hantera den har du, och hur hanterar du din egen samvetsstress?

➜ Arbetsmiljöverkets punkter för att förbättra arbetsmiljön presenteras i artikeln. Vilken eller vilka av punkterna skulle kunna förbättras och påverka miljön i din organisation, anser du? Hur skulle det gå till, ansvarsmässigt och praktiskt?

Är omsorgen extra utsatt?

Stress. Extra intressant i den här artikeln är forskaren Hugo Westerlunds förklaringar till varför det inom människovårdande yrken i offentlig sektor är svårare att motverka stress i arbetsmiljön än vad det är i arbetslivet i stort. Han lyfter fram synen på personalens utbytbarhet och arbetsledarens ansvarsområden.

➜ Hur väl stämmer Hugo Westerlunds syn på äldreomsorgspersonals utsatthet för psykisk ohälsa med din egen analys och erfarenhet?

➜ Vad kan du tillsammans med kollegor lyfta med politiker och planerare i arbetsmiljödiskussioner?

Ett verktyg som ger arbetsglädje

Arbetsmiljö. Vikten av kunskap, ett gemensamt förhållningssätt och känslan av att kunna göra skillnad för de äldre bidrar till en bättre arbetsmiljö med ökad arbetsglädje och stolthet. I den här artikeln lyfts BPSD-registret fram som ett verktyg för detta.

➜ Vad ser du som betydelsefulla metod- och strukturförändringar som du genomdrivit och som påverkar dina medarbetares välmående positivt?

➜ Vad skulle det innebära att arbeta med en välfungerande struktur/metod – inte bara på individnivå utan också på enhets- och kommunnivå? Utgå från en tänkbar satsning i din organisation!

Ett ledarskap att inspireras av

Chefsporträtt. Ramin Kabiri, biträdande enhetschef på Mälarbackens vård- och omsorgsboende, har fokus på den enskilde medarbetarens meningsfullhet, arbetsgruppens samspel och förtroende samt uppdraget i sig i sitt relationsskapande ledarskap. Att skapa allians med sina medarbetare är därför en viktig hörnsten. Det ”känslomässiga avtal” som Ramin Kabiri slöt med sin personal i uppbyggnadsfasen av en hälsosam arbetsmiljö är värd att reflektera extra över.

➜ Ramin Kabiri är processinriktad och tror på delaktighet och individualisering. Hur väl känner du igen dig i hans sätt att leda sitt boende?

➜ Vad skulle du vilja åstadkomma hos personalen om genom att använda Ramin Kabiris tips?

Vad finns på er vilolista?

Verktyg. Två stressforskare som har fokus på hur individen själv kan använda sig av olika skyddsfaktorer för att inte fara illa uppmanar till en medvetenhet om vars och ens egna ansvar för sitt mående. Förutom miljön på arbetsplatsen handlar mycket om hela livssituationen. Trots att artikelns råd är konkreta, kan de vara svåra för många att omsätta i vardagen.

➜ Vilka av artikelns tips använder du dig av för att inte drabbas av utmattning?

➜ Om du och dina kollegor skulle komma överens om att lista välfungerande återhämtningsstrategier, vad skulle finnas med på den?

Känner du igen dig?

Perspektiv. Panelen med sin erfarenhet och yrkesstolthet ger sina perspektiv på numrets tema. En hel del av den kunskap som artiklarna förmedlar finns med i chefernas svar. Att blicka tillbaka, som cheferna gör i fråga tre, för att förstå dagsläget, är också alltid meningsfullt.

➜ Hur väl känner du igen dig i panelens svar?

➜ Vilka av chefernas svar på fråga fyra skulle kunna bidra till mindre stress och ökat välmående i din verksamhet?

Monika Forsman

Monika Forsman

Monika Forsman är Tidningen ÄO:s expert på grupphandledning. Hon är socionom, föreläsare, handledare och författare. Hennes specialområden är hur den nationella värdegrunden kan användas i praktiken och samtalet som verktyg i vardagen.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant