Välkommen till Tidningen ÄO

Du missade väl inte att titta ordentligt på omslaget till det här numret? Vi är nämligen så otroligt stolta över att tidningen för första gången utsett Årets chef i äldreomsorgen. Pristagaren är Lilian Hansson, äldreomsorgschef i Tjörns kommun. För dig som läsare är hon redan bekant, eftersom Lilian också är en av rösterna i Chefspanelen som återkommer i varje nummer.

Lilian Hansson var en av flera chefer som nominerades av medarbetare eller chefer till oss och sedan valdes vinnaren ut av vår jury, som presenteras på sidan här. Just att få in nomineringar direkt från verksamheterna är en viktig poäng med priset. Runtom i landet finns det så många duktiga chefer, men vi behöver hjälp för att inte missa någon. Att ta del av goda förebilder är en ovärderlig inspiration i vardagen. Och det är just därför vi instiftat priset.

”Att ta del av goda förebilder är en ovärderlig inspiration i vardagen. Och det är just därför vi instiftat priset.”

Lilian Hansson tillhör den kategori av chefer som prioriterar att både äldre och personal ska trivas, utvecklas och må bra i vardagen. Läs Amelia Adamos intervju med Lilian Hansson och ta del av hennes syn på ledarskap, ekonomi och kompetensutveckling.

Tjörns äldreomsorg har inte bara en budget i balans, kommunen satsar också på utbildning och kompetensutveckling. Inte helt överraskande har det resulterat i sjunkande sjuktal och personal som stannar och nya som söker sig till sektorn.

Det gör att kommunen sticker ut i en sektor där antalet personer som är sjukskrivna längre än 14 dagar är dubbelt så högt som på arbetsmarknaden i stort.  Orsaken är främst stress och en fysiskt tung arbetsmiljö. En dyster bild som bekräftas i rapport efter rapport.

Men en skattefinansierad verksamhet, där medarbetarna också uppger att de tycker att arbetet är meningsfullt, kan långsiktigt inte leva med en arbetsmiljö som nöter ner personalen. Därför har vi i det här numret valt Må bra på jobbet som tema.  

Vi försöker visa på möjligheterna att minska stress och ohälsa. Eller som Ramin Kabiri, prisbelönt chef på Mälarbackens vård- och omsorgsboende i västra Stockholm, så klokt sammanfattar vikten av ett förebyggande arbete: ”Personalen som jobbar i ett så här viktigt jobb har också rätt att komma till en arbetsmiljö som är bra.”

Den 17–18 oktober är det också dags för en annan inspirationskälla, Äldreomsorgsdagarna. Årets tema är ”Hållbar omsorg”. Där kan du både lyssna på åtta gemensamma storföreläsningar och skräddarsy ditt eget program genom fem valbara spår. Jag hoppas vi ses där!

Vad vill du läsa? Mejla mig!ulrika.beck-friis@gothiafortbildning.se

Ulrika Beck-Friis

Ulrika Beck-Friis

Chefredaktör

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant