Välkommen till Tidningen ÄO

Våren 2020 kommer att gå till historien då världen som vi hittills känt den förändrades genom coronakrisen. Hur är ännu för tidigt att summera, likaså de långsiktiga konsekvenserna.

Det är också våren då den svenska äldreomsorgen hamnade i fokus, eftersom pandemin slog stenhårt mot de allra äldsta och sköraste i samhället. Väl kända missförhållanden som personalbrist, dåliga anställningssvillkor och låg utbildningsnivå hamnade plötsligt i rampljuset. Även de många frivilliga insatserna för att hjälpa till lyftes i alla medier. Däremot har väldigt lite handlat om ledarskapet inom äldreomsorgen, sammanhållningen bland medarbetarna och den stora kunskap som finns kring bemötande, teamarbete och palliativ vård.

"Vi lyfter röster som visar på en väg framåt, lärdomar av tidigare kriser och ett hållbart ledarskap i kris."

Därför blev det självklart för oss att kasta om planeringen av tidningen och göra ett ett specialnummer om covid-19 och äldreomsorgen. Att göra en tidning om en pågående kris är en utmaning och helt klart att skjuta mot rörligt mål. De flesta artiklarna är skrivna under senvåren, medan du som läsare får tidningen när försommaren är som allra vackrast. Därför får du inte det allra senaste och vi har undvikit statistik, som är en färskvara så länge krisen pågår, och besöksförbudet har utmanat oss till kreativa bildlösningar. Vår förhoppning är att du, mitt i eländet, ska få lite nya perspektiv och kunskap om att vara chef när krisen pressar dig och dina medarbetare till det allra yttersta.

Under våren har många ställt sig frågan: Hur kunde smittan tillåtas att komma in i äldreomsorgen? Ungefär som om covid-19 knackade på och av vänliga, godhjärtade människor släpptes in för att orsaka ond, bråd död.

Det här numret ger inga svar på hur och varför äldreomsorgen drabbades så hårt. Vi presenterar inga syndabockar och har inga lösningar på hur äldreomsorgen kan organiseras för att stå rustade mot framtida pandemier.

Vår ambition är istället att visa en liten flik av den tuffa vardag som präglade våren 2020 – inte minst i Stockholm som drabbades hårt och först. Vi lyfter också in röster som visar på en väg framåt, lärdomar av tidigare kriser och ett hållbart ledarskap i kris.

Tack för att du läser Tidningen Äldreomsorg!

Ulrika Beck-Friis

Ulrika Beck-Friis

Chefredaktör

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant