01
02
03
04
05
06

Diskussionsfrågor

➜ Vilka är era viktigaste lärdomar från pandemin?
➜ Hur har din ledarroll påverkats?
➜ Vad är du extra stolt över när du tittar tillbaka?

Forskning, reflektion och vila öppnar för nya lärdomar

NY FORSKNING PÅ GÅNG. Olika forskningsprojekt med syfte att föreslå förbättringar inom sjukvård/äldreomsorg har startats under pandemin. Det finns många aspekter att belysa utifrån en kris. Det är bara att hoppas att all ny forskning kommer att användas efter omstarten.

1. Inom vilket område behöver du och dina enheter kunskap?

2. Inom vilket område behöver din organisation kunskap?

Samtal om det svåra läker såren

BEARBETNING. Med hjälp av en psykolog från företagshälsovården ges Solgårdens personal möjlighet att bearbeta sina upplevelser från ett påfrestande år. Det blir tydligt att det varit slitit på olika plan – känslomässigt, fysiskt och existentiellt. En applåd för initiativet att samtliga får gå igenom sina upplevelser tillsammans.

3. Vilka är de främsta vinsterna för personal och ledning att samtala om vad som hänt med en person utifrån?

4. Vad känner du igen i personalens upplevelser från pandemin, alternativt andra påfrestande perioder på arbetsplatsen?

Två boenden – två olika vägar genom pandemin

JÄMFÖRELSE. Två chefer, vars boenden har helt olika organisationer bakom sig, summerar tiden med covid-19. De lyfter fram olika ledaregenskaper och redskap för att navigera.

6. I vems erfarenheter känner du igen dig?

7. Vad i vars och ens ledarskap imponerar på dig?

8. Kommentera de två chefernas ”Tre konkreta tips i kris”.

Lyssna och bekräfta

RÅD VID KRISER. När det inte ser ut att finnas hopp gäller det att skapa förutsättningar för att ett nytt hopp ska väckas till liv, enligt sjukhusprästen Lars Björklund. Det kan vara en viktig pusselbit för att lyckas leda en personalgrupp genom en kris.

9. Lars Björklund menar att en chef måste visa att hen står på personalens sida. Hur gör du det i olika situationer?

10. Vad tycker du är extra viktigt i Lars Björklunds resonemang?

Samarbete på nya vägar i krisens spår

UTANFÖR BOXEN. I västra Örebro län har kommunerna och regionen varit med om en ”mental och organisatorisk omorientering” tack vare pandemins utmaningar. I stället för hinder och revirtänkande har berörda letat efter möjligheter och samsyn.

5. Nu finns en förhoppning om att det nya samarbetsklimatet öppnar upp för en rad förbättringar. Av dem som presenteras i artikeln, vilka låter viktigast att satsa på anser du?

Panelen

CHEFSPANELEN. Panelens chefer delar med sig av sina erfarenheter från pandemin utifrån tre viktiga frågor. Det har verkligen hänt mycket, både negativt och positivt.

11. Upplevelser av att det varit svårt att ta emot och hantera oro och rädsla från äldre, anhöriga och personal har ibland skapat osäkerhet och tagit på krafterna.
Vad känner du igen av det och hur har du hanterat det?

12. ”Att rita om vår struktur i många delar” nämns i ett svar. Jämför chefen Rikard Strömqvists erfarenhet med din egen.

13. Emma Karlsson berättar om hur samarbetsklimatet personalen emellan har stärkts. Vad tror du bidragit till det? Vad är viktigt för att det inte ska bli tvärtom, ett sämre samarbetsklimat i en kris?

Monika Forsman

Monika Forsman

Monika Forsman är Tidningen ÄO:s expert på grupphandledning. Hon är socionom, föreläsare, handledare och författare. Hennes specialområden är hur den nationella värdegrunden kan användas i praktiken och samtalet som verktyg i vardagen.

DISKUSSIONSVERKTYG: Omstart

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant