”Lyssna och bekräfta”

Samla personalen och summera det som varit. Ett tydligt avslut öppnar för lärdomar och nya möjligheter, enligt Lars Björklund, författare och sjukhuspräst och en av talarna på årets Äldreomsorgsdagar.

Hur skulle du beskriva vad personalen inom vård- och omsorg har gått igenom under pandemin?

– Många har varit utsatta för en slags kronisk stress, vilket är något av det svåraste en människa har att hantera. Det kan beskrivas som att leva i ett flyktingläger. Man vet inte hur länge man ska behöva vara där och man har ingen kontroll över händelserna. Det som ändå gör att det går att uthärda är att visa närhet och omtanke om varandra och att man tillsammans delar verkligheten.

Vad kan chefen göra för att stötta sin personal?

– Chefen måste visa att hen står på personalens sida. Man ska vara försiktig med att kritisera och inte vara för snabb att döma. Alla reagerar på olika sätt under stress. Vanliga reaktioner är passivitet, ledsenhet, ilska och irritation. Alla har skäl till att reagera som man gör.  Jag brukar säga att vi har två ögon, två öron och en mun. Många gånger är det klokare att först lyssna och sedan prata. En bra öppning som nästan alltid fungerar är att fråga: ”Vad har hänt?” Då kommer berättelsen fram.

Varför är det så viktigt att samtala om svåra upplevelser?

– Det ger en tydlig signal om att chefen förstår hur jobbigt det kan vara och att personalen kämpar. I en kris behövs rum där man får uttrycka sina känslor och tankar. Om chefen själv känner sig osäker på den typen av samtal så kan hen ta hjälp av en sjukhuspräst, psykolog eller företagshälsovården. Men det handlar inte om att processa problemen på djupet utan mer om att lyssna, bekräfta och förstå.

Du säger att det är viktigt att fokusera på uppdraget, vad menar du?

– Det är lätt att bli känslomässigt engagerad. Men vi kan inte ha nära relationer till mer än kanske 12 personer samtidigt och det finns en risk att arbetet flyter in i den privata sfären.

Vad händer när pandemin är över?

– Min gissning är att många kommer att må dåligt. Det är en vanlig reaktion när man släpper loss psykiskt och känslorna får mer utrymme. Min förhoppning är dock att vi på sikt kommer att ha lärt oss något av det vi har gått igenom. Det kan vara svårt att analysera, dra slutsatser och vidta åtgärder när man är mitt uppe i en kris. Därför kan det vara en bra idé att föra anteckningar. Det kan man ha nytta av senare.

Temat för Äldreomsorgsdagarna är ”Omstart”. Vad tänker du om det?

– En god idé att samla personalen för att reflektera och summera det man har varit med om och lärt sig av pandemin. Men det är också viktigt att berömma personalen för att den tagit sig igenom krisen. Det visar en enorm styrka. Det kan vara ett sätt att ta farväl av pandemin och öppna för något nytt.

Du kommer att avsluta Äldreomsorgsdagarna. Vad kommer du att upp?

– Jag kommer att tala utifrån min bok Det som ger hoppet liv. När det inte finns något hopp så gäller det att skapa förutsättningar för att ett nytt hopp ska kunna väckas till liv. Det handlar om att skapa trygghet, våga tala om det som händer, ha respekt för att det finns olika sätt att reagera och hur viktigt det är att vara tillåtande till hur andra visar sina känslor och tankar. Slutligen kommer jag att ta upp språkets betydelse för att kunna hantera kriser och sorg – och sedan gå vidare.

Lars Björklund

Ålder: 69 år.
Bor: I Uppsala
Familj: Gift med Barbro Björklund, två vuxna barn med familjer.
Gör: Sjukhuspräst vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, själavårdare och författare. Skriver böcker om ”existentiellt skav” och om att möta människor i svåra situationer samt dikter som ger ”det som händer inombords en yttre form”.

 

Lars Bergström

Lars Bergström

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant