Inspireras av nytänkarna

Om några veckor vet vi vem som blir ansvarig minister för äldreomsorgen i den kommande regeringen. Så sent som i mars fick Lena Hallhagen hoppa in på posten som barn-, äldre- och jämställdhetsminister när Åsa Regnér lämnade regeringen för ett toppjobb inom FN. Lena Hallengren var från dag ett tydligare än sin företrädare med att lyfta äldreomsorgen i debatten. Helt säkert ett strategiskt beslut från regeringen inför valrörelsen.

Oavsett vem som blir ansvarigt statsråd, väntar utmaningar på bred front för äldreomsorgen de kommande åren. Ett tips till ministern är att lägga mycket tid på att kartlägga och inspireras av det förändringsarbete som pågår i hela landet, inte minst utanför storstadsregionerna, men som sällan lyfts i samhällsdebatten.

”Oavsett vem som blir ansvarigt statsråd, väntar utmaningar på bred front för äldreomsorgen.”

Lek med tanken hur utvecklingen inom välfärdsområdet skulle påverkas om nya initiativ där fick samma uppmärksamhet som till exempel startupföretag inom teknikområdet. Alltså små nystartade bolag inriktade på kraftig tillväxt. Några av dem har förändrat samhället och konsumenternas beteende i grunden, till exempel mjukvaruföretaget Apple och musiktjänsten Spotify.

Just nu finns det dessutom en vilja, såväl från politiker som arbetsgivare, att förenkla möjligheterna för omsorgen att pröva nya modeller. Ledorden är samverkan, välfärdsteknik, rekrytering och integration. Och Tillitsdelegationen, som i juni kom med sitt förslag till hur styrningen av offentlig verksamhet kan utvecklas, skriver så här:  ”Medarbetare och chefer bör ge ökade möjligheter att testa nya sätt att arbeta under fria former och med större utrymme för innovation.”

Det tog vi till oss när vi planerade det här numret och valde Nya grepp sparar pengar som tema. För förändringarna också om att effektivt använda varje krona. Vi berättar bland annat om nya möjligheter genom den nya kommunallagen och vad SKL ser i sin ekonomiska kristallkula. Vår förhoppning är att temat ska inspirera er i verksamheterna att se nya möjligheter i en välbekant vardag. Eller som Monica Berglund, årets hälsofrämjande chef och direktör för Tre Stiftelser i Göteborg, säger: ”Kreativa och oväntade saker skapar sammanhållning."

Du missar väl inte att anmäla dig till ÄO-dagarna? Hoppas vi ses där 18–19 oktober

Ulrika Beck-Friis

Ulrika Beck-Friis

Chefredaktör

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Bli prenumerant