Lagändring öppnar nya dörrar

Sedan den 1 juli är det enklare för kommuner att genom avtal samarbeta med andra kommuner och landsting. För äldreomsorgen kan det öppna dörrar till nya arbetsmodeller och nätverk.

Kommuner, landsting och regioner måste förändra sitt sätt att bedriva vård och omsorg om äldre.

Det är det glasklara budskapet i den senaste ekonomirapporten från arbetsgivarorganisationen SKL. Inte helt överraskande pekas tre vägval ut som helt centrala: ökad samverkan, välfärdsteknik och rekryteringsstrategier.

Traditionellt samverkar kommuner kring till exempel kollektivtrafik och bostadsplanering. Däremot finns det färre samarbeten kring välfärdens kärna, dit äldreomsorgen hör. Där är det, enligt SKL, nödvändigt att tänka om.

Hittills det varit förenat med en hel del byråkratiskt krångel, men sedan den 1 juli finns det en ny skrivning i bland annat kommunallagen och socialtjänstlagen som ger en generell rätt till kommunal avtalssamverkan.

Illustration: Helena Shutrick

Och visst finns det nytänkare att inspireras av. Dit hör Norrtäljemodellen, som startades som ett projekt 2006 och blev permanent 2016. I reportaget på sidorna 30-36 beskrivs en verksamhet som gör det möjligt att sätta individens behov i centrum med starkare muskler än en kommun med skärgård- och jordbruksbygd och drygt 60 000 invånare, varav var fjärde är över 65 år, annars skulle klara.

Många andra och mindre kommuner tänker också innovativt för att skapa ett bra liv för äldre genom att ta vara på personalens kompetens och utnyttja digitala lösningar.  Dit hör till exempel:

Töreboda, som skapat en biståndsmodell för ökat oberoende hos den äldre.

Tibro, som hittat ett arbetssätt där samma personal följer den äldre genom hela omsorgskedjan.

Falkenberg, som prioriterat digitalisering och e-hälsa inom hemtjänsten.

I sin rapport varnar SKL också återigen för de bistra tider som syns vid horisonten för välfärden: Bristen på personal i kombination med en ökad andel äldre och fler barn och unga innebär stora utmaningar. Här lyfts invandringen som en räddningsplanka, eftersom den bidrar till en ökad arbetskraft.

Även här finns det kommuner som ligger i framkant. En av dem är jämtländska Krokom, en glesbygdskommun med knappt 15 000 invånare och stora avstånd. Hösten 2015, under den stora flyktingströmmen, bestämde sig Krokom att prioritera äldreomsorgen som ett område där integration och rekrytering kunde mötas. Projektet skapade även en helt ny tjänst, servicetjänst, som frigör arbetstid från undersköterskorna. Läs om hur projektet fungerar.

Kravet på nytänk ska också ses i ett längre perspektiv, så här drygt 25 år efter både ädelreformen och konkurrensutsättningen av äldreomsorgen. Sedan dess har samhället, befolkningen och tekniken självklart förändrats och därför är det inte så överraskande att såväl stat som arbetsgivare ställer krav på förändring.

Omsorg om människor är inte en statisk verksamhet utan måste hela tiden anpassas efter sin samtid. Frågan är hur stor frihet chefer och ledare har att i samarbete med sin personal på allvar förändra omsorgen utifrån kunskap om åldrandet inom en politiskt reglerad verksamhet.

Ekonomirapporten från SKL

En rapport om det ekonomiska nuläget och utvecklingen i kommuner och landsting, som arbetsgivar- och intresseorganisationen SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, presenterar två gånger per år. Kalkylerna i vårens rapport sträcker sig till år 2021 och beskriver hur demografin påverkar finansiering och rekrytering påverkar välfärdssektorn.

För att lyckas med de omställningar som SKL tycker är nödvändiga krävs:

• Bättre utnyttjande av tekniska möjligheter
• Ökad samverkan
• Statlig styrning utifrån lokala behov
• Rekryteringsstrategier för välfärdsjobben

SKL är mer pessimistisk i sin prognos än regeringen och förklarar det med olika beräkningsprinciper.

Läs hela rapporten på www.skl.se

 

Ulrika Beck-Friis

Ulrika Beck-Friis

Chefredaktör

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant