Diskussionsfrågor

Monika Forsman är Tidningen ÄO:s expert på grupphandledning. Hon är socionom, föreläsare, handledare och författare. Hennes specialområden är hur den nationella värdegrunden kan användas i praktiken och samtalet som verktyg i vardagen.

Hur tvåspråkig är du?

ANALYS. Hela äldreomsorgssektorn behöver vara tvåspråkig, det vill säga behärska både ekonomi och omsorg. För en utomstående förefaller det både aningslöst och skrämmande att chefer lämnas med ett ansvar de inte alltid har tillräcklig utbildning för. Det är superviktigt att lyfta detta nu när verkligheten alltmer kräver ekonomisk effektivitet och en god omsorg till många.

➜ Vilket kunskapslyft skulle du som chef behöva för att bättre kunna manövrera och prioritera utifrån ekonomiska förutsättningar?

➜ Vilka exempel har du på när ökad ekonomisk kompetens hos dig eller i din närhet lett till positiva och smarta resultat?

Hur kan tekniken underlätta?

CHEFSPORTRÄTT. En skillnad mellan att bedriva äldreomsorg i ett stort välfärdsföretag mot en mindre kommunal organisation förklaras i denna artikel utifrån Attendochefen Martin Nivéus perspektiv: Hos välfärdsföretaget finns avancerad ekonomisk spetskompetens centralt placerad, varför den enskilde enhetschefen här inte behöver så stor ekonomisk kompetens som den kommunala chefen och hens organisation.  

➜ En av tre lösningar för att både kvalitet för omsorgstagare och ekonomiskt utrymme ska säkerställas är enligt Martin Nivéus att investera i teknik, nya arbetssätt och att automatisera maximalt många processer. Vad skulle detta kunna innebära i din organisation?

➜ Hur ser du på de jämförelser avseende behov av ekonomisk kompetens hos den enskilde chefen som görs mellan en äldreomsorg driven i privat respektive kommunal regi?

➜ Martin Nivéus fastslår att det måste vara möjligt att digitalt spåra planering och utförande av omsorgsinsatser. Hur fungerar det hos dig och vilken utveckling tror du på framöver?

En modell för alla?

VERKTYG. Att överlämna tidsplanering och ansvar till små arbetsgrupper i hemtjänsten har i Västerviks kommun gett resultatet goda villkor för personalen som jobbar i värdegrundens anda, och som inte är mer kostnadskrävande än tidigare. Att det inte är organiserat så här överallt är säkerligen en fråga som många läsare ställer sig. Det låter så enkelt!
➜ Diskutera modellen utifrån brukare-, personal- och chefsperspektiv.

➜ Vad skulle du som chef behöva rusta dig med för argument för att få kollegor, politiker och överordnade intresserade av Västerviks arbetssätt?

Går siffror och omsorg ihop?

KOMPETENS. Chefen Malin Frick ser inte en konflikt mellan en begränsad ekonomi och en god omsorg. Med allt fler år som chef har hon förstått värdet av ekonomisk kompetens, och tycker inte att man ska tacka ja till ett chefsjobb där det ekonomiska ansvaret och mandatet inte är rimligt.

➜ Utgå från önskelistan i slutet av artikeln: Hur väl stämmer den med dina egna önskemål respektive verkligheten i din organisation?

➜ Hur förklarar du för din egen personal att det inte är något motsatshållande mellan rådande ekonomiska ramar och en kvalitativ omsorg?

Vill du leda med eller utan tillit?

STYRMODELL. Begreppet tillitsbaserad styrning finns med i artikelns början, och det i sig ger positiva känslor. Den har också visat sig vara en kvalitetshöjande styrmodell för äldres och personals välmående. Tankar finns om att det i framtiden skulle kunna vara möjligt att arbeta utifrån modellen inom andra kommunala områden.

➜ Hur förvånade och imponerade bör vi egentligen vara över att läsa att ett ökat ansvar och handlingsutrymme hos omsorgspersonal, som upplever tillit och förtroende från sin organisation, leder till bättre resultat, än vad minutjakt och kontroll ”uppifrån” gör?

➜ Vilka av erfarenheterna från Skönsmomodellen i Sundsvall vill du diskutera med styrgrupp och politiker i din organisation?

Monika Forsman

Monika Forsman

Monika Forsman är Tidningen ÄO:s expert på grupphandledning. Hon är socionom, föreläsare, handledare och författare. Hennes specialområden är hur den nationella värdegrunden kan användas i praktiken och samtalet som verktyg i vardagen.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant