Vilka äldre ska prioriteras – och till vilket pris?

Vem är äldre? En fråga som sysselsatt mig i snart 13 år. För det var då – 2006 – jag upptäckte samlingsnamnet äldre i samband med att jag skulle lansera en tidning för 50+ (M Magasin).

När blir man då äldre? Vid 60 eller 85 år?

Är du 20 så är en 55-åring äldre, är du 60 så är en äldre person kanske 80 fram till 107 år (som Dagny Carlsson, vår berömda äldsta bloggare). Alltså, ett väldigt stort spann på runt 50 år kan få etiketten äldre. När jag kollar hur det offentliga beskriver oss så är 65–79-åringar yngre äldre och sedan är vi äldre äldre till dess vi dör.

Och mitt i de här definitionerna ryms många. Allt från dem som professor Ingmar Skoog myntat som de nya 70: Vi som till hälsa och livsstil egentligen är 50 år till en demenssjuk 95-åring som omhändertas av äldrevården. Somliga av oss äldre benämns också som brukare.

Och vad är en brukare då? Begreppet rymmer allt från en pensionär som tillfälligt skadat benet och behöver hemtjänst till en person med funktionsnedsättning eller en ung missbrukare. Definitionen brukare innebär att personen ifråga brukar offentlig service, har jag lärt mig.

Brukare, en etikett som sätts på hundratusentals personer i Sverige, där den allmänna omsorgen med de stora politiska ambitionerna ska individanpassas till brukarna. Alla har rätt att få sina personliga behov tillfredsställda, säger politikerna.

Ska jag övertygas om att alla dessa brukare ska behandlas individuellt, då får vi förvandla halva arbetsstyrkan i Sverige till olika vårdteam och hemtjänstpersonal. Ambitionerna är säkert bra, men omöjliga och förvandlas till det som förr kall­ades lurendrejeri. Jag tror att anhöriga, även om det smärtar, tål att höra sanningen i stället för att uppleva att det som utlovats högre upp inte kan infrias längre ner. För brutna löften blir en större besvikelse än en svår sanning.

Jag slås ständigt av skillnaden mellan politisk retorik och vardagslivet. Alla dessa politiska vårdlöften. Alla som tar munnen full och pratar om att värna pensionärerna och dem som behöver vård. Så många ord och så lite verkstad.

Vågar de inte säga att den individuella anpassningen är praktisk omöjlig i dag om det ska finanserias med skattepengar? Vore det inte bättre att de som vet, oftare de som arbetar nära behoven än politikerna, blir lyssnade på? De som jobbar bland verklighetens folk (Kristdemokraterna har patent på uttrycket) vet att det sällan blir som de vackra vallöftena.

Frågan är också vems behov som ska prioriteras? Vem av alla brukarna ska få mest av samhällskakan?

Vid ett flertal tillfällen var jag med min gamla mamma på akuten, timmarna gick och yngre patienter fick gå före. Kvar i korridorerna låg de riktigt gamla, som en bekräftelse på att ditt liv är ändå nästan slut, låt då de yngre komma före. Jag satt med mamma till morgontimmarna, en plågsam upplevelse, mest för mamma, som jag vet att jag delar med många. Många gånger sa jag på äldreboendet: låt henne vara kvar hellre än att hon tillbringar natten i korridoren på sjukhuset och sedan skickas hem igen. Det är bara dyrt och dumt. Flera kloka sjuksköterskor på äldreboendet förstod vad jag menade, men vikarierna vågade inte. För tänk om något skulle hända.

Hur mycket är ett gammalt liv värt? För våra politiker självklart lika viktigt som ett yngre. Men verkligheten visar något annat.  Attityden på akuten var likadan som den som jag upptäckte när jag ville göra en tidning för 50+. Allt under 50 år rockade attraktivt, men vi i årsgrupperna över var som TV4:s ”spill”. Det vill säga människor, eller som det också heter ögonpar, bolaget inte får betalt för när de säljer sina reklamtider. Spillet börjar redan vid 64 år för reklam-tv. På akuten kanske vid 85 år.

Det finns alltid en hackordning, Så kom inte och prata med mig om allas lika värde.  För att inte tala om individanpassad omsorg.

Läs fler

Amelia Adamo

Amelia Adamo

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Teckna din prenumeration eller provläs just nu Tidningen Äldreomsorg gratis genom att registrera dig.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant