Diskussionsfrågor

Vilka aspekter av hållbarhet måste prioriteras?

Vilka värderingar bygger en hållbar äldreomsorg?

Vem ansvarar för vad idag och hur bör det se ut i framtiden?

Monika Forsman är Tidningen ÄO:s expert på grupphandledning. Hon är socionom, föreläsare, handledare och författare. Hennes specialområden är hur den nationella värdegrunden kan användas i praktiken och samtalet som verktyg i vardagen.

Vilka politiska åtgärder behövs?

ANALYS. Med ett helikopterperspektiv blir det tydligt att det behövs politiska initiativ för att åtgärda de strukturella problem som finns inom äldreomsorgen. I det arbetet är det centralt inte enbart fokusera på de problem som är knutna till pandemin utan se till helheten. Artikeln påminner om Brundtlandsrapportens definition av hållbarhet (FN 1987) och att det inns en samsyn om den som ett överordnat politiskt mål.
 
1. Vad i artikelns innehåll vill du diskutera med kollegor, chefer och politiker?

2. Hur bör en framtida äldreomsorgsstrategi se ut för att säkerställa en hållbar utveckling?

Hur långt sträcker sig chefens ansvar?

HÄLSA. Östersunds kommuns hälsofrämjande arbete visar att det går att minska sjuktal med olika insatser från chefer, på en enhet sänktes sjuktalen på tre år från 32 till 3 procent. Kommunen arbetar strategiskt för att stärka hälsan hos alla invånare, inte enbart äldreomsorgens personal, för att på så sätt skjuta upp kommande omsorgsbehov.

3. De chefer som finns med i artikeln ger olika exempel på arbetet för att sänka medarbetarnas ohälsa. Vad tycker du om deras förslag?

4. Hur stort ansvar för att minska personalens sjuktal är rimligt att lägga på en enhetschef?

Statlig satsning på kompetenslyft

SATSNING. Den statliga satsningen på 2,2 miljarder kronor, som presenterades i våras, ska finansiera vidareutbildning av dem som redan arbetar inom äldreomsorgen, men saknar rätt kompetens. Målet är att tillsvidareanställa 10 000 undersköterskor och vårdbiträden. Förhoppningen är också att andra grupper ska lockas in i sektorn. Utbildningarna drar igång redan i höst samtidig.

5. Vilket är det absolut största behovet av utbildning?

6. Vad tror du, lockar detta nya grupper att byta spår till äldreomsorgen?

Verktyg med dold potential

STYRNING. Offentlig upphandling väcker många associationer, inte alltid positiva. I artikeln ges olika exempel på hur upphandling kan användas som ett verktyg för att påverka organisationens ekonomiska hållbarhet.
 
7. Vad lär du dig för nytt om upphandlingens värde och betydelse?

8. Från Södertälje kommun säger Ilona Tooth, ekonomichef på omsorgskontoret, att den stora utmaningen är att begränsa kostnaderna för äldreomsorgen utan att försämra kvaliteten. Hon tror att en möjlighet är att använda mer välfärdsteknik. Vad anser du?

Nya arbetsmodeller kan maximera resurserna

GRÄNSLÖST. Är samarbete över kommungränserna en lösning för mindre kommuner att arbeta resurssmart?  Svenljunga och Tranemo kommuner i Västergötland ger exempel på vinster inom olika områden.

9. Enligt äldreomsorgschef Elisabeth Hindelius är det bara gamla vanor som sätter gränser för samarbete över kommungränserna –  vilka vanemönster skulle behöva förändras för ett ökat samarbete både inom och mellan kommuner?

10. Vilka vinster skulle din kommun/kommundel kunna göra genom att samarbeta med andra kommuner/kommundelar?

Facklig medvind i höst?

KAMP. Ordförandena Tobias Baudin, Kommunal, och Veronica Magnussion, Vision, anser att de brister som tydliggjorts under pandemin är kända sedan länge. De föreslår konkreta förbättringar för såväl omsorgspersonal som chefer, eftersom båda grupperna har nyckelfunktioner för omsorgen. Vision uppmanar chefer att  returnera omöjliga arbetsuppgifter till överordnade för att inte ta på sig ett omöjligt ansvar. Kommunal framhåller vikten av trygga anställningsförhållanden.
 
11. Vision föreslår en obligatorisk befattningsutbildning för äldreomsorgens enhetschefer. Vilka vinster ser du med det?

12. Kommunal vill se satsningar på löner och arbetsmiljö. Vad tror du om genomslaget för det i höstens avtalsrörelse?

Lätt att trampa fel

LEDARSKAP. Utmanande samtal innebär ofta en hög stressfaktor för chefer. För att inte hamna i en återvändsgränd är det viktigt att kunna använda samtalet som ett verktyg för förändring, anser Jakob Carlander, psykoterapeut och författare. Eftersom vissa medarbetare har ett gränslöst beteende och gärna lägger över sina egna tillkortakommande på dig som chef, måste du tänka strategiskt för att inte trampa snett och hamna i fällor som gör det omöjligt att utöva ett fungerande ledarskap.

13. Hur ofta har du själv hamnat i de svåra situationer Jakob Carlander utgår ifrån?

14. Vilka av tipsen för att hantera utmanande samtal är extra intressanta för dig?

Läs fler

Monika Forsman

Monika Forsman

Monika Forsman är Tidningen ÄO:s expert på grupphandledning. Hon är socionom, föreläsare, handledare och författare. Hennes specialområden är hur den nationella värdegrunden kan användas i praktiken och samtalet som verktyg i vardagen.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant