Välkommen till Tidningen ÄO

Sällan har det känts så speciellt att dra igång vardagen igen efter en sommar som i år.

Osäkerheten är stor kring så mycket, inte minst stora frågor som smittspridning och det ekonomiska läget. Just därför hoppas jag verkligen att du fått möjlighet till vila, skratt och i någon form fått träffa nära och kära.

I det märkliga krisläge som präglat Sverige det senaste halvåret har äldreomsorgen på gott och ont hamnat i strålkastarljuset. Tonläget har varit högt och inte alltid så nyanserat.  Däremot har det blivit tydligt för många att grunden för en väl fungerande äldreomsorg är kompetens, fungerande rutiner och strukturer.

"När omvärlden gungar är det också viktigt att stanna upp och tänka på vad som gör att du mår bättre."

Därför blev det självklart för oss att välja Hållbarhet som tema för detta nummer. Vi skriver mindre om förbrukningsvaror och matsvinn, utan mer om ekonomi, sjuktal och arbetsvillkor. Psykoterapeuten och författaren Jakob Carlander ger dig också strategier för att hantera utmanande samtal med dina medarbetare.

Missa inte heller att läsa intervjun med professor Marie Åsberg, pionjär inom stressforskningen och den som myntade begreppet utmattningssyndrom. Hon är 82 år, yrkesverksam men socialt isolerad sedan flera månader. Och dessutom är hon mycket oroad över den nya stress som följer med pandemin.

Nu är det mindre än två månader kvar till Äldreomsorgsdagarna, landets största mötesplats för alla inom äldreomsorgen. I år, när inget är sig riktigt likt, ställer vi om och genomför ÄO-dagarna som en livesänd webbkonferens den 15 oktober. Vi hoppas så klart att det gör det enklare för dig och dina kollegor att delta.

Innan dess är det också dags att utse Årets chef inom äldreomsorgen. I våras förlängde vi nomineringstiden, så fram till den 1 oktober kan du nominera en person vars ledarskap har det där lilla extra. Läs mer om kriterierna på sidan 48.

När omvärlden gungar är det också viktigt att stanna upp och tänka på vad som gör att du mår bättre. En vänlig klapp, en blomma eller gosa med katten – Amelia Adamo skriver fint om detta i sin krönika på sidan 54.

Tack för att du läser Tidningen Äldreomsorg!

Ulrika Beck-Friis

Ulrika Beck-Friis

Chefredaktör

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant