Två i ledningen ger inspiration och lugn

Ett gemensamt ledarskap ger trygghet och lindrar den press som annars kan känneteckna ett chefsansvar inom äldreomsorgen. Det ger också utrymme för reflektioner och återkoppling i svåra situationer – och många skratt. 

Jag stupar inte i säng varje fredagskväll, utan kan ta helg med gott samvete, säger Samuel Hedin, enhetschef på Änggårdsbacken i Göteborg.

Lugnet han känner när helgen kommer tillskriver han sitt och Mikael Manns gemensamma ledarskap. De delar det som kan vara svårt men också det som handlar om utveckling och glädje. 

– Vi delar på allt. Vi bollar allt som rör verksamheten med varandra och drar varandra, säger Mikael Mann.

– Vi kan växeldra beroende på olika situationer i livet och arbetet. Det ger också en känsla av trygghet. Allt hänger inte enbart på mig, fyller Samuel Hedin på. 

Det vilar också en ro över vårt möte. Trots en rejäl tågförsening som flyttat intervjutiden framåt en och en halv timme låter varken Mikael Mann eller Samuel Hedin sig stressas. De visar lugnt – och med tydlig stolthet – runt i Änggårdbackens lokaler. De tar sig också tid att småprata med både personal och hyresgäster. 

– Det är bra med dubbla chefer. Är den ene inte på plats kan jag vända mig till den andre. Det blir väldigt hög chefsnärvaro, säger undersköterskan Jennifer Fagerström som för stunden är sysselsatt i köket.

Dubbel ledning innebär mer närvarande chefer, något undersköterskan Jenny Zander uppskattar. 

Mikael Mann och Samuel Hedin hinner med en pratstund i köket tillsammans med Karl-Åke Ritzén och undersköterskan Jenny Zander.

Olikheter kompletterar, anser Mikael Mann och Samuel Hedin som delar chefsskapet på Änggårdsbacken.  

Prev
Next

Änggårdsbacken består av tre byggnader och den del som Mikael Mann och Samuel Hedin ansvarar för – hus A – ligger i ett stort gammalt hus byggt 1902. Nu renoveras hälften av lägenheterna, så många av dem är nyrenoverade och öde i väntan på att hyresgästerna kommer tillbaka. Det är högt i tak och stora fönster öppnar upp mot grönskan i alla riktningar. Mikael Mann och Samuel Hedin visar det senaste inom ny teknik, bland annat en höj- och sänkbar toalett med tvätt- och torkfunktion som också kan lysa i mörkret för den nattvandrande toalettbesökaren. I ett rum finns en till synes vanlig takskena, men den kan användas som flytt- och rörelsehjälp över hela rummet. 

– Målet är att våra hyresgäster ska klara sig själva så länge de vill och kan. Därför vill vi vara och är i framkant med ny teknik, förklarar Mikael Mann.

Rundvandringen fortsätter ut i den trädgård som är tillgänglig för alla de tre boendena. Den har varit guld värd under pandemin, oavsett årstider och väder, och kommer nu att utvecklas för att skapa fler och mera intima mötesplatser. 

Medan vi går runt betonar de att de inte har ett delat ledarskap, utan att det är ett gemensamt sådant. ”Ungefär som föräldraskap”, förklarar Samuel Hedin. Att det är en viktig distinktion blir tydligt under vårt samtal. De är båda chefer med samma mandat och delar lika på både verksamhets- och personalansvar. Gemensamt ledarskap är implementerat sedan många år på samtliga boenden i Tre Stiftelser, som Änggårdsbacken tillhör, och är en satsning för att förstärka ledarskapet. De är helt enkelt två personer på en funktion och båda har full chefslön.

Samuel Hedin kom som enhetschef till Änggårdsbacken för tre år sedan. När hans chefspartner gick vidare till andra uppgifter i organisationen tipsade han Mikael Mann, tidigare chefskollega inom hemtjänsten. 

– Jag kände Samuel och visste att vi ville åt samma håll med verksamheten. Därför kändes det som om vi skulle kunna jobba bra ihop. Det lockade mig också att vi skulle vara två personer i ett gemensamt ledarskap, berättar Mikael Mann. 

En gemensam grundsyn är avgörande för ett gemensamt ledarskap, poängterar de båda. När de började jobba ihop diskuterade de noga igenom vilka värden de ville lyfta, vad de ville med ledarskapet, sina styrkor och svagheter och också eventuella farhågor. Det de kom fram till finns sparat i ett dokument. 

Båda har lång erfarenhet av att arbeta med människor – Mikael Mann har många års erfarenhet som undersköterska i äldreomsorgen och Samuel Hedin från arbete som personlig assistent. Båda brinner för den salutogena värdegrund Tre Stiftelser står för, vars mål är att varje hyresgäst ska få leva sitt liv hela livet och där fokus ligger på kultur, måltid och miljö. 

Visst har de delat upp vissa uppgifter emellan sig för att det ligger närmare vars och ens personlighet och kunskap, men det är inte det som är kärnan i deras gemensamma ledarskap. Mikael Mann skriver gärna veckobrevet, medan Samuel Hedin gärna tar sig an lönerna. Mikael Mann ordnar gärna event, medan Samuel Hedin ägnar sig mer åt scheman och teknik. Ibland fördelar de uppgifter på veckobasis, ibland inför en ny dag. Men inget är statiskt, betonar de. Deras gemensamma ledarskap vässas dag för dag. Olikheter kompletterar varandra. Samuel Hedin berömmer Mikaels förmåga att bygga relationer och Mikael Mann lovordar Samuel för hans förmåga till struktur. ”Du är mer rund och jag mer fyrkantig”, summerar han.

I förhållande till verksamhet och personal gör de ingen uppdelning. Första året hade de gemensamma prestationssamtal, som lönesamtal kallas här. Året därpå delade de upp medarbetarna och hade prestationsrundan var och en för sig. Om någon av personalen söker kontakt uppmanas de att mejla båda och så stämmer de av vem som är mest lämpad för samtalet. 

– Det finns situationer där vi tycker helt olika och då diskuterar vi hur vi ska göra. Men vi har inte haft några stora kontroverser. Viktigt är ju också att vi säger samma saker och ger samma besked, säger Samuel Hedin och Mikael Mann instämmer. 

De betonar betydelsen av att de kan vara mera tillgängliga för medarbetare och personal. Medan den ene fixar med något är den andre på plats. En annan fördel är att de fungerar olika med olika människor och att det blir lättare att matcha för bra samtal och möten. 

– Vi får in många saker på en vecka och kan också ge snabbare service, påpekar Mikael Mann.

– Ja, vi kan ju faktiskt vara på två ställen samtidigt, skojar Samuel Hedin. 

Frågan om de ibland konkurrerar om makten, avvisar de bestämt. 

– Jag känner inte att det är ett självändamål att ha makt. Och skulle det vara så är rummet tillräckligt stort för oss båda, säger Samuel Hedin.

Efter två och ett halvt års gemensamt ledarskap som enhetschefer på äldreboendet Änggårdsbacken i Göteborg kan varken Mikael Mann eller Samuel Hedin tänka sig ett singelledarskap. 

– Även om jag har duktiga kollegor blir jag ensam i rollen som chef och får grubbla över vissa saker själv. Nu kan jag i stället direkt få feedback från Mikael i olika situationer.  Man är inte lika utlämnad som i ett singelledarskap och det är så bra att ha någon att dela bördor och fira framgångar med, säger Samuel Hedin.

– Gemensamt ledarskap skapar förutsättningar för kontinuitet och är ett sätt att slippa ruljangsen på chefer inom äldreomsorgen, säger Mikael Mann.  

Om Tre Stiftelser och Änggårdsbacken:

Tre Stiftelser administrerar boenden på tre olika platser i Göteborg. De är Vegahusen med anor sedan 1700-talet, Änggårdsbacken och Otium. Varje boende är en egen stiftelse, liksom det samlande Tre Stiftelser vars styrelse utses av Göteborgs kommun.

Totalt bor 360 hyresgäster på Tre Stiftelsers boenden och 350 personer arbetar på de olika enheterna, vilket inkluderar all personal inom vård och omsorg, fastighet och städ, kök och restaurang, samt administrativ personal och ledning. 

Änggårdsbacken har plats för 170 boende, fördelat på tre hus med gemensam trädgård. Änggårdsbacken, hus A, är ett somatiskt boende med 48 lägenheter, varav två är parlägenheter. 40 personer arbetar här. 

Fem tips för lyckat gemensamt ledarskap

Kommunikation. Stäm ständigt av med varandra vad ni gör och vad som händer.

Tillit. Lita på varandra och undvik att ”kolla upp” vad den andre gjort.

Samma linje. Diskutera olika åsikter med varandra, men visa enighet utåt i verksamheten.

Prestigelöshet. Att våga vara öppna med ”det här tycker jag är svårt”.

Skratt. Ha roligt ihop.

Källa: Mikael Mann och Samuel Hedin

 

Läs fler

Gunhild Wallin

Gunhild Wallin

Socionom och journalist samt verksam vid Ersta Sköndal högskola.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant