Känslan för livets rytm är helt central

Väldigt få, om ens några, människor lever ett liv helt utan motgångar och sorg. En som drabbats ovanligt hårt är jazzmusikern Ronnie Gardiner, vars livs stora kärlek mördades brutalt.

Räddningen blev ett oväntat möte som fick honom att använda sin musikaliska talang till att hjälpa andra, inte minst personer med en demenssjukdom. I dag används hans prisbelönta rytm- och musikmetod över hela världen. I intervjun på sidorna 7–10 berättar Ronnie Gardiner om sitt liv och sin mission om att ”livet är rytm, rytm är livet”.

För personalen inom äldreomsorgen är känslan för livets rytm central. Det handlar om lyhördet och följsamhet för äldres behov, som går i en helt annan takt än melodin mitt i livet. Just därför kan samtalet bli en utmaning, för hur ska klyftan mellan att ha åldrandet framför sig och att vara mitt i det överbryggas? Vilka frågor behöver ställas och hur ska den äldres behov av att ventilera både sorg och lättnad inför döden hanteras?

I ett land med en stark ingenjörstraditon som Sverige fokuserar vi gärna mer på görandet än varandet. Då hamnar det existentiella samtalet lätt på undantag. Ändå visar både forskning och personalens erfarenhet att äldre själva inte räds de svåra frågorna. Allt för ofta uppfattar de att personalen hastar förbi deras funderingar.

Just därför har vi valt ”När livet tar slut” som tema för det här numret av tidningen Äldreomsorg. För det finns så många goda exempel och så mycket kunskap inom äldreomsorgen. Därför lyfter vi på sidorna 13–39 bland annat verksamheter som utarbetat modeller för att stötta både personal och äldre. Vi har också träffat professor Owe Wikström och samtalat om hur vi i Sverige, ett av världens mest sekulariserade länder, hanterar vårt sökande efter meningen med livet.

En annan existentiell fråga är bemötande av hbtq-personer inom äldreomsorgen. Det handlar om personer som under större delen av sina liv varit marginaliserade och som grupp varit en ickefråga för äldreomsorgen. Här ligger Gävle i frontlinjen för en förändring. Läs om kommunens arbete med att införa en
manual för hbtq-frågor inom äldreomsorgen på sidorna 40–42.

Trevlig läsning!

Hör av er! Mejla synpunkter, tips och idéer. De berikar tidningen! ulrika.beck-friis@gothiafort-bildning.se

Ulrika Beck-Friis

Ulrika Beck-Friis

Chefredaktör

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant