Tydligare yrkesprofil för usk:or utreds

En av de tyngsta remissinstanserna, Socialstyrelsen, säger blankt nej till förslaget om legitimation för undersköterskor.  Regeringen å sin sida väljer att tillsätta en ny utredning för att utreda möjligheter till en reglering av yrket.

Så sent som i mars presenterade utredaren Susanne Rolfner Suvanto sitt förslag till en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen. Ett av de skarpa förslagen var just en legitimation för undersköterskor, som är Sveriges största yrkesgrupp och samtidigt ett bristyrke. I dag finns cirka 180 000 undersköterskor och av dem arbetar majoriteten, 136 000 inom hemtjänst, äldreboenden och hemsjukvård.

Susanne Rolfner Suvanto ville införa en legitimation senast 2025 för att kvalitetssäkra yrkeskompetensen, stärka vårdkvalitén och att öka yrkets attraktionskraft.

Därför är det ett bakslag att just Socialstyrelsen, den myndighet som prövar och utfärdar legitimationer samt bevis om specialistkompetens för 21 olika yrken inom hälso- och sjukvården, avvisar förslaget i sitt remissvar. Även IVO, Inspektionen för vård och omsorg, är tveksam till om en legitimation skulle få den positiva effekt som utredaren föreslår. Fokus bör, enligt IVO, i stället riktas mot att se över dagens utbildningar för att säkerställa att de är enhetliga, håller en hög kvalitet och svarar mot äldres behov av vård och omsorg.

Regeringen väljer en medelväg och beslutade i slutet av oktober att tillsätta ännu en utredning. Den här gången för att reglerera vad utbildningen ska innehålla och vilken kompetens en undersköterska ska ha. Förslaget ska presenteras den 30 april 2019.

Fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen SKL, Sveriges Kommuner och landsting, kom i våras överens om flera förslag för att säkra kompetensförsörjningen inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Ett av dem var att trycka på för att regeringen skulle tillsätta en utredning om att göra undersköterska till en skyddad yrkestitel. Så blev det också och regeringen är också inne på samma linje som parterna om att ta fram en tydlig definition mellan de olika nivåerna vårdbiträde, undersköterska och undersköterska med specialistutbildning. Eller som regeringen uttrycker det ”inom välfärden pågår just nu en uppgiftsväxling mellan olika yrkeskategorier”.

Att både regering och parterna allt oftare talar om vårdbiträden kan också ses i ljuset av regeringens uttalanden om att få in långtidsarbetslösa och nyanlända på enklare jobb inom äldreomsorgen.

Nya bud för att säkra kompetensen

Regeringen vill att den nya utredningen ska slå fast vad utbildningen för undersköterskor ska innehålla.

Dessutom ska ett förslag till lämplig reglering tas fram: skyddad titel, legitimation eller annan reglering.

Utredningen ska se över vilka konsekvenser förslagen får för kompetensförsörjning och rekrytering samt hur negativa konsekvenser kan begränsas.

Även förslag till nödvändiga lag-, författning- och förordningsförslag som behövs.

Utredningen ska vara klar den 30 april 2019, men när en reglering kan införas är upp till utredaren att föreslå.

Socialstyrelsen ska under 2018 ta fram nationella kompetenskrav för undersköterskeyrket för ökad likvärdighet i hela landet.

Skolverket ska få i uppdrag att lämna förslag till en undersköterskeexamen.

Ulrika Beck-Friis

Ulrika Beck-Friis

Chefredaktör

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant