"Jag har fått ett helt nytt perspektiv på livet”

Kakbak, tidningsläsning, bingo och musik. På äldreboendet Gerdas gård i Göteborg är teamet från Ung omsorg ett
efterlängtat helgbesök. Och för de unga har bilden av äldre helt förändrats.

Bingosnurran rasslar muntert när Elin Ekman vevar fram en ny kula. Tio par öron spetsas.

– Nummer 52. Femma tvåa, säger hon högt och tydligt.

– Titta! Vi har nummer 53, det är nära! Nästa gång tar vi det!

Filip Hiller lutar sig fram och pekar på bingobrickan som han har tillsammans med sin medspelare Margaretha.

– Det går fint för oss! fortsätter han. Om du hör tio nästa gång så ropar vi Bingo!

Det är lördag förmiddag på äldreboendet Gerdas gård. Fem äldre och fem ungdomar har trängt ihop sig kring de runda borden i restaurangen. Mjuka mattor, sammetsgardiner och bulliga fåtöljer skapar stämning och på innergården strax utanför pickar höns bland äppelträd och höstblommor.

– Vi jobbar mycket med att skapa hemkänsla, säger Antigone Peci som är undersköterska och kommer förbi med kaffe och ett kakfat till bingospelarna.

Hon berättar att ungdomarnas besök är uppskattat både av de boende och av personalen.

"Ingen gång är den andra lik och det finns mycket att prata om. Man kan fråga om deras uppväxt eller om skolan. Ofta har man något som är gemensamt.”

– På helgerna har vi svårt att hinna att sitta ner med de äldre och det blir lätt trist för dem som inte får några besök. Ungdomarna både piggar upp och avlastar.

Varje helg besöker 1 856 ungdomar 191 äldreboendet runt om i landet via företaget Ung Omsorg. I Göteborg finns det nio team och ungdomarna på Gerdas gård tycker att det är ett perfekt helgjobb.

– På lördag förmiddag gör man ändå inte så mycket annat och det är mysigt att komma hit och träffa kompisarna och de äldre. Det känns verkligen inte som ett jobb, tycker Filip Hiller, 16 år.

– Man lär känna de äldre och får en ny bild av gamla personer, instämmer Sonja Hahn som är 17 år och varit anställd av Ung Omsorg i drygt två år och därmed är den i gänget som jobbat längst.

Nu går hon tvåan i gymnasiet och planerar att fortsätta ett tag till.

– Ingen gång är den andra lik och det finns mycket att prata om. Man kan fråga om deras uppväxt eller om skolan. Ofta har man något som är gemensamt.

Nefeli Oikonomi är 15 år och teamledare för Ung Omsorg på Gerdas gård. Hennes uppgift är att samordna gruppen och att tillsammans med äldreboendet hitta lämpliga aktiviteter. Förutom att spela bingo eller Fia kan det vara att baka, måla, pyssla, läsa tidningen eller gå promenader. Ibland lyssnar de på musik tillsammans. Ungdomarna brukar både spela den musiken som de gillar och den som var populär när de äldre var unga.

– Beatles och Elvis brukar gå hem, säger Jomanah Kurdali, 16 år. Det blir ofta väldigt roligt.

”Det svåraste är om de dementa blir arga om vi inte gör som de vill.”

I dag har teamet besök av Diana Karatas, 17 år, som är regionchef på Ung Omsorg och därmed ansvarig för fyra olika team.

– Jag hälsar på varje boende några gånger i halvåret för att se att allt fun­gerar och om det finns något som teamet upplever är svårt eller behöver hjälp med, förklarar hon.

Hon gör också rekryteringar och intervjuar nya teamledare och deltagare – som de anställda inom Ung Omsorg kallas.

– För att jobba här ska man vara öppen och social. Man måste våga prata med de äldre och ta egna initiativ. Det är inte alla som passar.

Själv har Diana Karatas jobbat inom Ung omsorg i två och ett halvt år och har förutom att vara deltagare på två olika ställen också varit teamledare. Jobbet som regionchef tycker hon är ett bra extrajobb under gymnasiet.

– Det är roligt att ta ansvar och att få ansvar, säger hon.

Innan ungdomarna blir anställda får de en introduktionsutbildning på en halvdag och en workshop. Då får de bland annat lära sig att köra rullstol och att bemöta personer med demens.

– Det svåraste är om de dementa blir arga om vi inte gör som de vill, tycker Sonja Hahn. Vi svarar aldrig emot dem, men om någon till exempel ber mig att köra dem till skolan, så kan jag ju inte göra det.

– Sedan kan det också vara svårt och ledsamt att se hur en del blir sämre och tynar bort, säger Jomanah Kurdali.

Alla tycker att de har fått en ny bild av äldre människor. I dag har de större förståelse för både sina egna anhöriga och äldre personer de möter ute i samhället. Om någon exempelvis går långsamt eller har svårt att åka buss.

– Jag har fått ett helt nytt perspektiv på livet, konstaterar Diana Karatas.

På frågan om de kan tänka sig ett jobb inom äldreomsorgen blir svaret lite blandat. Ingen av dem har valt vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet, men alla har en betydligt mer positiv bild av vården och äldreomsorgen i dag än när de började.

– Jag trodde att miljön skulle vara mycket mer deprimerande. Men det är ju mysigt här, säger Nefeli Oikonomi.

– Det här är en perfekt start på arbetslivet, jag har lärt mig jättemycket och också blivit mindre blyg, säger Linnéa Petersson.

Fanny Nell är verksamhetsledare för Ung omsorg och stationerad på Stockholmskontoret. Hon är en av fyra som jobbar heltid med företaget och började jobba inom Ung Omsorg när hon gick på högstadiet. Nu är hon 26 år och har hunnit med alla stegen: deltagare, teamledare, regionchef, verksamhetsansvarig och verksamhetsledare.

Hon tror att en anledning till att Ung Omsorg har växt så fort är att företaget tillåter unga att utvecklas och att snabbt ta ansvar.
– Jag var regionchef när jag gick gymnasiet och kände: ”Wow, här tror någon på mig och har förväntningar på att jag ska göra ett bra jobb.”

Ung Omsorg startade 2007 och Fanny Nell berättar att affärsidén vilar på tre ben: Att ge de äldre en guldkant på tillvaron, att ge unga ett meningsfullt extrajobb och att öka intresset för unga att vilja jobba inom vården.

– De flesta av våra deltagare går på högstadiet. Vi vill att de ska kunna börja tidigt så att de kan ha möjlighet att välja vård- och omsorgsprogrammet, förklarar hon.

Hur många av de ungdomar som varit med från starten som verkligen hamnar där har hon lite svårare att säga. Men i den enkät som går ut efter ett halvår till alla anställda svarar 22 procent att de antingen valt, eller planerar att välja, vård- och omsorgsprogrammet och en senare enkät på före detta anställda visar att 30 till 40 procent efter gymnasiet arbetar eller studerar inom vård och omsorg.

Själv tror Fanny Nell att äldreomsorgen skulle behöva skapa tydligare ansvarsområden och ge fler möjligheter till utveckling för att locka unga personer.

– Det får inte kännas som att de läser till undersköterska och så tar det stopp. Jag tror att det behövs någon slags positiv utvecklingskurva med fler mellannivåer eller specialkompetenser. Inom Ung Omsorg trycker vi exempelvis mycket på att utveckla ungdomars ledarskap och det tycker de är intressant.

Ung Omsorg

➜ Företaget Ung Omsorg startade 2007 av Arvid Morin och Benjamin Kainz, som då själva just slutat gymnasiet. Visionen är att skapa möten över generationsgränserna och att ge unga en bra start in i arbetslivet.

➜ I dag samarbetar de med både kommunala och privata aktörer och har team på 191 äldreboenden runt om i landet.

➜ Ungdomarna är anställda av Ung Omsorg och arbetar två timmar på lördag eller söndag. Verksamheten finansieras av kommunen eller vårdgivaren.

Möten över generationsgränserna blir en bra start på arbetslivet. Linnéa Petersson ser fram emot lördagarna när hon tillsammans med sina kompisar får träffa de äldre på Gerdas gård i Göteborg.

Nefeli Oikonomi och Linnéa Petersson från Ung Omsorg tillsammans med de äldre. Undersköterskan Antigone Peci tittar förbi med kaffe.

Jomana Kurdali och hennes kollegor inom Ung Omsorg kommer varje lördag till Gerdas gård.

Filip Hiller tycker att han och hans medspelare ligger bra till i bingot. ”Vi behöver inte vara så oroliga”, säger han.

I dag står bingo på programmet. Andra lördagar kan det vara bakning, pyssel eller handmassage.

Prev
Next

 

Läs fler

Carina Haglind Ahnstedt

Carina Haglind Ahnstedt

Frilansjournalist med fokus på sociala frågor, skola och arbetsliv.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant