Välkommen till Tidningen ÄO

Du missar väl inte ungdomarna i reportaget på sidorna 22-28? En av dem som intervjuas är Fanny Nell, verksamhetsledare på Ung Omsorg, som började arbeta inom äldreomsorgen när hon gick på högstadiet. Hennes arbetsgivare då, precis som i dag, är företaget Ung Omsorg.  Fanny Nell, som fyllt 26 år, tror att hon stannat därför att hon redan som väldigt ung fick möjligheten att utvecklas och ta ansvar.  Hon beskriver känslan av att ”Wow, här tror någon på mig och har förväntningar på att jag ska göra ett bra jobb”.  I dag tycker hon att äldreomsorgen skulle behöva skapa tydligare ansvarsområden och ge fler möjligheter till utveckling för att attrahera unga medarbetare

"Lex Sarah är ett exempel på när mediernas granskning fungerar och resulterar i positiv förändring. Frågan är hur jakten på klick påverkar demokratin.”

Fanny Nell är en av många röster i det här numret av tidningen som talar om både vad som lockar och avskräcker med äldreomsorgen. Temat är Ung i omsorgen och vi är otroligt stolta över att kunna presentera en enkätundersökning med nästan 1000 unga, som vi gjort i samarbete med Ung Omsorg. Nästan varannan tycker att personliga möten med människor skulle vara det bästa med att arbeta inom äldreomsorgen. Nästan fyra av tio lockas av göra nytta, medan arbetstider och lön lyfts som nackdelar.

På 27 välmatade sidor hoppas vi att du ska få nya tankar och idéer kring hur omsorgen kan vässa sin profil och locka nya, unga medarbetare till en sektor där kunskapen om åldrandet, bemötande, kognition och miljö aldrig varit så stor som i dag.
I tidningen uppmärksammar vi också att Lex Sarah i år fyller 20 år. Lagen kom till efter att 23-åriga Sarah Wägnert slog larm om allvarlig vanvård på äldreboendet Polhemsgården i Solna hösten 1997. Nyhetsprogrammet Rapports inslag visade liggsår och ljud av fasansfulla skrik i korridoren. Två år senare kom den nya lagen, Lex Sarah, som slår fast att personalen är skyldig att anmäla brister. På sidorna 9-12 kan du läsa den öppenhjärtiga intervjun om då och nu med Sarah Wägnert Sjökvist.

Lex Sarah är ett exempel på när mediernas granskning fungerar och resulterar i positiv förändring. Frågan är hur jakten på klick påverkar demokratin. Läs Amelia Adamos krönika om vad som händer när de mest högljudda får politikernas öra.

Ulrika Beck-Friis

Ulrika Beck-Friis

Chefredaktör

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Bli prenumerant