Äldre föreslås vara kvar i SoL

Utredningen av socialtjänsten anser inte att det behövs en särskild äldrelag. Istället går utredaren Margareta Winberg på linjen att socialtjänsten ska stå för en helhetssyn oavsett ålder. Hon betonar också vikten av att socialtjänsten, och därmed äldreomsorgen, blir evidensbaserad på samma sätt som skola och sjukvård.

– Vi har grubblat mycket över ett ja eller nej till en särskild äldrelag. Skulle det vara bra att lyfta ut äldreomsorgsfrågor och andra frågor som rör äldre? Men vad skulle i så fall lyftas ut? Många frågor som till exempel våld eller missbruk upphör ju inte för att man fyller 65. Vi föreslår istället att äldre är kvar, säger Margareta Winberg, regeringens särskilda utredare och tidigare statsråd, riksdagsledamot och ambassadör.

Översynen av Socialtjänstslagen, SoL, inleddes våren 2017. Lagen trädde i kraft 1982 och ersatte då flera andra lagar inom det sociala området. Sedan dess har samhället förändrats och SoL, som är en ramlag, har allt mer blivit ett lappverk genom flera tillägg och ändringar. Uppdraget var att se vad lagen ska innehålla i framtiden, inte hur den ska genomföras. De föreslagna lagändringarna skulle heller inte vara kostnadsdrivande.

– Vi fick heller inte använda skatteverktyget, tyvärr. Annars hade det blivit många nya förslag, sa Margareta Winberg när utredningen ”Hållbar socialtjänst – en ny socialtjänstlag” presenterades på en glest befolkad presskonferens.

2018 kom ett tilläggsdirektiv, där utredarna bland annat fick i uppdrag att undersöka behovet av en särskild lagstiftning för äldre. Föreningen Sveriges socialchefer, FSS, var kritiska. En särskild äldrelag skulle vara ”ett stort avsteg från den idé om en helhetssyn på människan som socialtjänsten ska stå för”. Pensionärernas riksorganisation, PRO, har däremot argumenterat för en särskild lag för äldre med höjd ambitionsnivå från ”skälig levnadsnivå” till garanterat ”goda levnadsvillkor”. De anser inte att äldreomsorgen ska vara en del av framtidens yttersta skyddsnät, utan bör garantera människor en god ålderdom.

”Samtidigt har äldreomsorgen hamnat i fokus vilket kan få saker att hända, även om det skett till priset av höga dödstal och ensamhet.”

– Vi har velat tona ner de olika grupperna som SoL berör och istället se individen. Oavsett om man är 40 år eller 65+, så ska man få hjälp. Vårt förslag innebär att SoL igen blir mer av ramlag och då kan vi inte detaljstyra. Det var också regeringens önskan i direktiven, summerar Margareta Winberg.
En av de saker som diskuterats i utredningen är begreppet ”skälig levnads­nivå”.

– Vi förstår dem som vill ändra begreppet till goda levnadsvillkor och skriver att skälig borde ersatts av goda. Men vi kan inte lägga ett sådant förslag, eftersom vi inte får vara kostnadsdrivande. Vi föreslår istället ”skäliga levnadsförhållanden”, vilket är ett mindre statiskt begrepp.

”En hållbar socialtjänst” handlar om det mesta i livet, där varje område kunde ha fått en egen utredning, konstaterar Margareta Winberg. Så är det också en diger lunta på drygt 1300 sidor, presenterad i två tjocka böcker. Utredningen redovisar fakta, belyser problem och utmaningar inom socialtjänstens olika områden och har också ett stort avsnitt om äldre. Där tas bland annat upp den växande gruppen äldre och att antalet särskilda boenden minskat, vilket gör att de som önskar och behöver kommer in sent. Hemmaboendeprincipen är en fin tanke, enligt Margareta Winberg, men många är för medicinskt dåliga för att ha glädje av den.

– Det understödjer tanken ”var går gränsen mellan hälsa, sjukvård och omsorg?” och vi föreslår att detta blir en särskild utredning.

Utredningen konstaterar att visserligen har äldreomsorgen blivit bättre sedan SoL infördes, men de senaste tio åren har kontinuiteten för brukarna minskat och personalens tidsbrist ökat.

– Coronan har satt fingret på problemen med osäker anställning, dålig utbildning och tidsbrist. Samtidigt har äldreomsorgen hamnat i fokus vilket kan få saker att hända, även om det skett till priset av höga dödstal och ensamhet, anser Margareta Winberg.

Några konkreta lösningar på de problem som blivit tydliga har inte varit utredningens uppgift att föreslå.

– Vi säger rätt personal med rätt utbildning för hela socialtjänstområdet. Vi betonar också vikten av att socialtjänsten blir evidensbaserad på samma sätt som skola och sjukvård. De som arbetar inom området ska veta att insatserna ger resultat. Det är dags för det nu och då kommer också kompetensen att öka.

Utredningen betonar också vikten av förebyggande arbete på strukturell, grupp- och individnivå. Det finns också i dagens SoL, men har ofta tonats ner. Nu föreslås det bli tydligare.

– Problemet med förebyggande arbete är att resultaten kommer efter flera år. Därför är det viktigt att acceptera initiala kostnader och ha förståelse för att resultaten kommer efter flera år.

Genom arbetet har utredarna styrts av att tänka vad, inte hur. ”Huret” är politikernas ansvar och tas upp under det som behöver göras.

– Äldreomsorgens förutsättningar och innehåll måste vara demokratiskt förankrat. De lokala politikerna har ett stort ansvar och de måste styra och leverera riktlinjer och innehåll. Inom det ska sedan professionen ha stort handlingsutrymme.

Själv har Margareta Winberg arbetat halvtid med utredningen, men den har upptagit hennes tankar mer än så. Nu är det skönt att den är klar och inlämnad till socialminister Lena Hallengren.

– Vi har gjort så gott vi har kunnat. Då får man vara nöjd.

Förebyggande arbete i fokus

I april 2017 inleddes utredningen:  ”Framtidens socialtjänst”, en översyn av socialtjänstlagen som trädde i kraft 1982. Den 26 augusti presenterades slutbetänkandet ”Hållbar socialtjänst – en ny socialtjänstlag”. Äldre föreslås inte få en egen lag utan omfattas av socialtjänstlagens helhetssyn.

Hållbarhet över tid och genom olika politiska konjunkturer ska nås genom:
➜  Ökat fokus på förebyggande arbete och en lätt tillgänglig socialtjänst
➜  En mer socialt inriktad samhällsplanering och stadsutveckling där socialtjänstens kunskaper tas till vara
➜  Planering av insatser till enskilda
➜  En kunskapsbaserad socialtjänst
➜  Insatser utan föregående behovsprövning.

Enligt utredningen ska äldreomsorgen utgå från den äldres behov, förutsättningar och önskemål. Identifierade utgångspunkter för förbättring är:
➜  Resurser
➜  Kontinuitet
➜  Personalens förutsättning – arbetsmiljö och anställningsformer
➜  Likvärdighet
➜  Förutsättningar för samverkan mellan kommuner och regioner
➜  Skälig levnadsnivå byts till skäliga levnadsförhållanden.

Socialtjänstlagen är en av de juridiska hörnstenarna i den svenska välfärden, konstaterade socialminister Lena Hallengren när Margareta Winberg presenterade utredningen av lagen.

Prev
Next

 

Gunhild Wallin

Gunhild Wallin

Socionom och journalist samt verksam vid Ersta Sköndal högskola.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant