01
02
03

Chefspanelen

Du som är chef är ofta ensam med stora beslut och komplexa situa­tioner. För att du ska kunna ta del av hur dina chefskollegor resonerar runt om i landet, har vi i varje nummer Tidningen ÄO:s chefspanel. Vårt mål är att panelen ska bidra till en öppen dialog om med- och motgångar.

Vad tycker du kännetecknar en arbetsplats där personalen mår bra?

emma karlsson
Emma Karlsson. Enhetschef på demens­boende Ebbesgården i Huskvarna.

Spontant skulle jag säga engagerade medarbetare. Medarbetare som känner att det finns en möjlighet att vara med och påverka sin arbetsplats. Medarbetare som är engagerade strävar efter att förbättra och underlätta sitt arbete och vill jobba med kvalitet. Aktiva friskvårdsombud på enheten visar på ett medvetet arbete hos medarbetarna att vilja förbättra hälsan, ett bra samarbete med dem skapar bra friskvårdsåtgärder på arbetsplatsen. Ett bra samarbete med engagerade skyddsombud kring det systematiska arbetsmiljöarbetet. Ett samarbete tillsammans, medarbetare och chef, för vår gemensamma arbetsplats är grunden att vi alla mår bra på arbetet.

Rikard Stromqvist
Rikard Strömqvist. Vård- och omsorgschef i Tibro kommun.

Gemensamma mål, att man har kul på jobbet, når ett gott resultat tillsammans och har låga sjuktal. Grunden är att alla känner att de bidrar till att nå målet. Tänk på OS i Rio och damernas fotbollssilver eller herrarnas brons i VM 94. I intervjuer och i uppträdandet på fotbollsplanen syntes glädje, trygghet, tydliga mål och tydliga individuella roller för att nå dit. Alla höll ihop utåt, arbetade stenhårt tillsammans på planen, kommunicerade på ett respektfullt sätt och kunde därför ställa krav på varandra. Och det viktigaste, spelarna stöttade och uppmuntrade varandra. Tränaren/chefen fick nästan alla att växa och göra sitt livs turnering. Lika enkelt är det egentligen i en arbetsgrupp.

Lilian Bohlin
Lilian Hansson. Äldreomsorgschef i Tjörns
kommun.

Det kan höras och kännas på en arbetsplats när du kommer in om det är god arbetsmiljö. En miljö där idéer får komma och prövas, där alla få komma till tals och där ingen känner ett behov av att prata illa om varandra. Ledarskapet är en stor del i att skapa goda arbetsplatser, att som ledare arbeta nära och lyfta frågor när saker och ting uppstår. Att arbeta för att skapa ett öppet och tillåtande klimat med respekt mot varandras olikheter. En annan viktig faktor är att verksamheten får möjlighet att utföra ett arbete med kvalitet, det skapar glädje att känna sig nöjd med sitt utförande när dagen är slut.

Anette Isaksson
Anette Isaksson. Enhetschef i äldreomsorgen
i Emmaboda.

På en frisk arbetsplats finns det humor, egna och gemensamma reflektioner, samarbete och en omtanke om varandra. Givetvis finns det en massa fler saker som kännetecknar en frisk arbetsplats men detta är bland de jag genom åren upptäckt dem flesta tycker är viktigast. Finns dessa faktorer på arbetsplatsen så löser sig ofta andra problem automatiskt, det ena följer det andra.

Vilket stöd behöver du för att nå dit?

Emma Karlsson

Det absolut viktigaste stödet är medarbetarna själva. Om de inte vill delta i att förbättra sin arbetsmiljö kan jag som chef göra hur många åtgärder som helst … de kommer ändå inte att delta i arbetet. Det behövs engagerade friskvårdsombud och skyddsombud. Kommunhälsan i vår kommun är ett mycket bra stöd i friskvårdsarbetet. För att det här ska fungera fullt ut är 50 medarbetare en för stor grupp, alltså behöver andelen medarbetare ses över. Tekniska kontoret och äldreomsorgen måste gemensamt arbeta med att anpassa lokalernas förutsättningar efter dagens äldreomsorg.

Rikard Strömqvist

Detta är mycket svårt, men en avgörande faktor tycker jag är att ha bra support från HR, en röd tråd i hela verksamheten med just bra värderingar och en sund atmosfär. Man behöver också tid att arbeta med arbetsmiljöfrågor och verksamhetsfrågor, vad det gäller kvalitet och utveckling, eftersom de frågorna oftast går hand i hand. Företagshälsovården ska man också ta hjälp av, som chef är det lätt att tro att man ska lösa allting själv.

Lilian Hansson

Jag arbetar mycket för denna dynamik i min ledningsgrupp och tror att det även påverkar mina chefers enheter. Målet är en arbetsmiljö med stort fokus på utveckling, framåtanda och god problemlösning. Vi arbetar för att öka utbildning och omvärldsbevakning, eftersom det lägger grunden för att driva verksamheten med kvalitet. Jag satsar på ledarskapsutbildningar för att ledarna ska kunna möta sina arbetsgrupper på ett adekvat sätt, vilket är centralt efter som medarbetarna är så nära de äldre – som vi är till för. Så skulle jag bara uttrycka vad jag behöver så är det utbildningar som matchar organisationens behov.

Anette Isaksson

Jag behöver ha en fungerande organisation runt omkring min verksamhet för att kunna uppnå detta. Är det turbulent runt ikring verksamheten så är det oftast svårt att uppnå känslan av en frisk arbetsplats. Yttre faktorer påverkar arbetet och måendet i den egna verksamheten på olika sätt men vid lite större yttre stormar rubbas balansen i den egna verksamheten. Jag behöver också ha en verksamhetsnära chef som har insikt i vad som händer i den verksamhet jag själv är chef för.

Vilka prioriteringar gör du i arbetsmiljöarbetet?

Emma Karlsson

Det systematiska arbetsmiljöarbetet, jag och skyddsombuden går skydds­ronder fyra gånger per år. Då går det snabbt och vi fångar upp saker som behöver åtgärdas omgående. Skyddsombuden och jag arbetar tillsammans med både fysiska och organisatoriska skyddsronder. I andra hand kommer friskvårdsarbetet tillsammans med friskvårds­ombuden. I tredje hand jobbar vi med trivsel och att skapa en gruppkänsla. Det mest aktuella är att skapa en trygghet i schemasituationen för ett hållbart schema.

Rikard Strömqvist

Den absolut viktigaste frågan är hur man är mot varandra inom arbetslaget och även mellan chef/medarbetare. För mig är det grunden för att alla ska må bra och överordnat allt övrigt arbetsmiljöarbete. Den fysiska miljön är inte oviktig och ska åtgärdas om den brister, men dålig stämning, dåligt bemötande och osunda kulturer i en organisation tar bort  positiva effekter av övriga arbetsmiljöåtgärder. Att nå hit är väldigt svårt, ibland lyckas man och ibland inte. Men för detta arbetsmiljöarbete har alla ett lika stor ansvar för att nå ett bra resultat. Lyckas man, så har majoriteten kämpat för detta. Inte bara chefen.

Lilian Hansson

Struktur och planering att få med alla delar som krävs både i verksamhetsdokument och årshjul. Vi kommer alla att gå på ytterligare utbildningar under hösten för att ha kunskap att möta organisationen. Jag har även påbörjat ett tätare arbete med fackförbundet Kommunal för att öka förståelsen mellan våra områden och det känns bra. Vi följer sjukfrånvaron och arbetar aktivt med rehabilitering när det behövs, vill också säga att kommunerna arbetar med heltidsresan och det kommer att kräva stora delar från arbetsgivare och kommunal i förståelse för helheten.

Anette Isaksson

Jag prioriterar den psykiska miljön i första hand. Det kan bero på att den fysiska arbetsmiljön oftast är mycket lättare och enklare att lösa än den psykiska. Oavsett arbetsmiljöproblem är det viktigt att vara snabb på att ta tag i bekymret, annars blir det oftast större än det behöver och vi undviker psykiskt och fysiskt lidande.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant