Låt alla älska – oavsett ålder

– Det bästa jag gjorde var när jag tackade nej till Dag Hammarskjöld och sa ja till Uffe, säger Kicke Sturesjö till mig,

Det var 50-tal och Kicke var på väg till New York för att läras upp i tjänstestaben hos generalsekreteraren i FN, svensken Dag Hammarskjöld. I vägen kom Ulf Lundqvist, en ung skådespelare på Dramaten, som fick Kicke att stanna hemma i Sverige för att leva och arbeta med Uffe.

– Sedan dess har vi varit tillsammans 24/7 (varje dag och natt i veckan). Och trots svåra sjukdomar och annat som drabbar oss i livet älskar vi varenda dag vi får vara tillsammans.

I dag är de 81 och 87 år, så tacksamma över att deras kärlek hållit och att de slipper problemen som många äldre får när de träffar en ny partner. Som chefredaktör för M-magasin lärde jag mig mycket om kärlek på äldre dar, både den underbara men också den törnbeströdda.  Mitt i de äldres kärleksrus kom problem med vuxna barn som var negativa och tyckte att deras föräldrar kunde nöja sig med barnbarnskärlek. Hade de inte haft tillräckligt med kärlek? De var ju så gamla.

Ofta finns det två stora invändningar mot denna kärlek. Den ena är strikt ekonomisk, många barn till äldre föräldrar oroar sig för arvet. Kommer det in en ny kärlek, finns ju risken för att pengarna sviras upp på resor och champagne av den huvudlöst förälskade föräldern. Då inträffar garanterat rädsla för laglottskränkning hos barnen. Det finns hårresande historier om hur gåvobrev och annat kan urholka ett arv och att särkullsfamiljen kan bli den stora vinnaren. Tänk så mycket enklare det skulle vara att låta föräldrarna göra vad de själva vill med sina egna intjänade pengar, det lämnar i alla fall minst bitterhet.   

I somras satt jag på en utomhusrestaurang i skärgården under en magnifik kvällssol med ett nyförälskat 70-pluspar. Allt hade varit så bra berättade de, om det inte vore för att den ena partnern inte längre fick träffa sin son och barnbarn. Sonen tyckte att pappan var oansvarig och uppförde sig som om han var under hypnos. Han ställde villkor att hon, den nya, skulle bort. Paret valde kärleken men saknaden efter barnbarnen var ett var ett stort oläkt sår. När jag tröstande sa att det skulle gå över, kom det sorgsna svaret:
– Min son har inte talat med mig på två år.

Det andra skälet mot nyfunnen kärlek hos äldre handlar inte om pengar utan om attityd.  På bokmässan i Göteborg för några år sedan sa författaren Erica Jong, som bland annat skrivit klassikern Rädd att flyga, till mig att sex efter 60 är det nya tabut. Smek-på-kinden-kärlek mellan mormor och morfar är avundsvärt och gulligt, men att föreställa sig deras svettiga kroppar i erotiska omfamningar skapar äckelkänslor. Kärlek och ömhet är ok, sex nej.  Dessutom blir det ännu värre när en ny sambo uppenbarar sig och barnen påminns om vad mer kan hända.

Själv minns när jag träffade min nuvarande sambo och glatt berättade för barnen att jag kände mig förälskad och lite ”wild and crazy” som en tonåring. Mina barn undanbad sig detaljer. De tyckte jag var pinsam.

Deras budskap var: kan ni inte ha er vällust på kammaren så störs ingen. Vi äldre ska alltså döljas och flytta in i garderoben. Kära barn, vari ligger det osmakliga? I den rynkiga huden, i de gamla tänderna, i de gråa könshåren? Eller att föräldern visar en hungrig kärlekslust?  Kanske dags att inspireras av priderörelsen och skapa en kärleksparad för äldre?

Vi har mycket respekt att fodra, inte bara vad gäller rätten till att få lov att vara gammal och sexuell.

Min generation är inte är lika trofast som tidigare generationer och definitivt inte lika diskret. Och om sanningen ska fram, så byter vi partner oftare än tidigare generationer och har klamydia långt upp i åldrarna. Det är inget att vara stolt över utan bara ett tidens tecken att förhålla sig till.

Amor vincit omnia* även hos äldre. 

*) Amor vincit omnia är latin och betyder kärleken övervinner allt

Läs fler

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant