Nytänkare med stor frihet

Tydliga strukturer och ett utvecklingsarbete över såväl professioner som organisationer. Resultat är minskade sjuktal och personal som stannar. En tydlig organisation lägger också grunden för ett innovativt arbetsklimat, anser Leif Kananen, chef för äldreomsorgen i en av Stockholms större stadsdelar.

När smittspridningen av covid-19 var ett faktum, gjorde den tydliga strukturen i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör det lätt att ställa om äldreomsorgens arbete. Det tog några timmar att införa besöksstopp och det gick att ta snabba lokala beslut utifrån de direktiv som kom från Stockholms stads krisledningsnämnd.

- Det var bra att vi hade en sådan ordning och reda. Alla kände till sina befogenheter enligt delegationsordningen, så det var smidigt att genomföra, säger Leif Kananen, chef för avdelningen Social omsorg för äldre i Enskede-Årsta-Vantör.

Han tar emot i sommartomma lokaler i stadsdelsnämnden i det anrika Slakthusområdet i Stockholm. En gång ett industriområde och en marknadsplats. Idag under omvandling till ett bostadsområde där nytt ska blandas med gammalt med cirka 24 000 planerade nya lägenheter. Stadsdelen har idag 103 000 invånare, men väntas öka till 150 000 fram till år 2040.  Här har äldreomsorgen idag en budget på 750 miljoner kronor och 900 anställda.  En storlek som kan jämföras med att bara 0,1 procent av Sveriges 1,2 miljoner företag har fler än 250 anställda.

Storleken är en fördel och ger utrymme för extrasatsningar, anser Leif Kananen. Dit hör till exempel en HR-konsult som hjälper enhetscheferna med rehabilitering, som inneburit att sjukskrivningarna minskat från 9,7 till 7,7 procent. Eller att som första stadsdel ha en doktorand som forskar om vård i livets slutskede.

"Jag får höra att jag ska bli bättre på feedback, men också att jag är för snabb. Jag vet att jag kan bli otålig. Ofta befinner jag mig längre fram i en process än medarbetarna och har tänkt klart."

– När medarbetarna frågar ”vågar vi satsa”, svarar jag att vi har 750 miljoner och provar vi något nytt för hundra tusen, så gör det inte så stor skillnad. Det är upp till mig som chef att ha mod att fatta beslut, stå för dem och förklara dem. Min inställning är att dagen blir vad jag gör den till.

Vi möts bara någon dag efter att Leif Kananen har kommit från semestern, men trots det är han påfallande noga förberedd. Exempel på exempel på hur stadsdelen arbetar för att utveckla äldreomsorgen läggs fram i en prydlig bunt kopior, liksom information om befolkningen, stadsdelen och organisationens struktur. Han är nöjd med att vara tillbaka i arbetet och har varit äldreomsorgen trogen sedan han var färdig undersköterska för 36 år sedan och sedan utbildade sig vidare till distriktssköterska.

– Äldre och seniorer är mitt arbetsområde. Det finns så mycket att utveckla och jag trivs med att verka för att människor får en bra ålderdom. Mitt mål är att skapa stadens bästa äldreomsorg.

A och o för att nå dit är en tydlig struktur för att uppnå och säkra kvalitet både för brukare och medarbetare. Det gäller allt från avvikelser, arbetsmiljöfrågor, kompetensutveckling, utvecklingsarbete och återkoppling till medarbetare och chefer. Liksom alla medarbetare får också Leif Kananen återkoppling i sin roll som chef.

– Jag får höra att jag ska bli bättre på feedback och återkoppling, men också att jag är för snabb. Jag vet att jag kan bli otålig. Ofta befinner jag mig längre fram i en process än medarbetarna och har tänkt klart. Men jag tror jag blivit bättre.

Organisationen ska ledas med tillit och för det krävs tydliga beskrivningar såväl av vad som ska göras som vad som krävs, men också rätt förutsättningar. Cheferna ska leda maximalt 35 tillsvidareanställda, heltid är norm och lokalerna ska vara ljusa och fina. Alla ska också ha tillgång till den teknik som behövs för att klara sitt uppdrag och ta ansvar.

– Alla som arbetar här, oavsett befattning, vet exakt vad de förväntas kunna och vad de ska göra på jobbet. Vi erbjuder möjlighet till utbildning på betald arbetstid, men med det följer också ett ökat ansvar.

Leif Kananens ledningsgrupp träffas varje måndag. Där finns biträdande avdelningscheferna för de särskilda boendena, hemtjänstgrupperna och chef för utvecklingsenheten samt chef för beställarenheten. Information och beslut förs i båda riktningarna.

– När jag ger uppdrag i min ledningsgrupp, vidareförmedlar de dessa i sin tur till sina ledningsgrupper och sedan ut i verksamheterna. Alla beslut följs upp, så de inte försvinner i tomma luften. Jag är också tydlig med vad jag förväntar mig och när det ska vara klart. Jag kan bli besviken om det inte sker och försöker då ta reda på om förutsättningarna varit de rätta. Min roll är att leda det strategiska arbetet.

Jag följer vad som händer i Stockholms stad och äldreförvaltningen. Jag kan ramarna för verksamheten och planerar den, men det är tillsammans med medarbetarna som vi kan skapa innehåll. Därför uppmanar jag mina medarbetare att komma med idéer. Jag vet ju inte allt.

När Leif Kananen berättar om medarbetarnas idéer är han synbart stolt och  ger exempel på idéer som förvaltats vidare i samarbete med andra och sedan förts tillbaka i verksamheten. Dit hör Kostenhetens arbete, som 2018 fick Stockholms stads kvalitetspris och vars nybyggda kök nu levererar 1500 måltider per dag. Det är den prisbelönta appen och e-tjänsten inom projektet ”Nollvision undernäring” och arbetet för att minska social isolering hos områdets äldre.

När en spännande och innovativ idé hamnar på Leif Kananens bord undersöker han alltid om det finns extra pengar att ansöka om, pengar som han skämtsamt kallar ”gratispengar”.

– Det jag menar är att förutom ordinarie tilldelning av resurser, så finns det extra pengar att söka och det är viktigt att bevaka dessa möjligheter för fortsatt kvalitetsarbete, extra satsningar på bemanning, nya arbetssätt och metoder. Det kan till exempel vara statliga stimulansmedel, extra satsningar inom Stockholms stad eller myndigheter.

Hittills i år att stadsdelen beviljats 16 miljoner kronor till olika projekt. Leif Kananen konstaterar att det vidarutvecklar verksamheterna samt bidrar till att vara en attraktiv arbetsgivare där det går att göra karriär.

Pandemin innebar ett tvärstopp för många av de förebyggande verksamheterna i stadsdelen. Nu är många nya ”corona-anpassade” idéer på plats, där möten kan ske på avstånd. Förberedelser pågår också för en eventuell andra våg av pandemin och lagret av skyddsutrustning byggs upp. På Leif Kananens önskelista står att Region Stockholm och kommunen ska komma överens om hemsjukvården.

– Hade vi haft bättre tillgång till distriktssjuksköterskor under pandemin hade vi varit på en annan nivå med basala hygienrutiner. Det hade inneburit bättre kvalitet och effektivisering. Jag hoppas på en lösning, säger han.

Leif Kananen

Arbete: Avdelningschef för äldreomsorgen i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning sedan 2019.
Bakgrund: 30 års anställning i Stockholms stad i många olika roller inom äldreomsorgen, bland annat som medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS.
Utbildning: Undersköterska, sjukskö­terska och distriktssköterska.
Familj: Manlig partner sedan 30 år.
Intressen: Kopplar hellre av med film än bok, eftersom det blir mycket läsning på jobbet. Musik, träning och promenader. Är ”hushållig”, det vill säga gillar att städa, tvätta och laga mat. ”Jag hade högsta betyg i hemkunskap.”

Växande stadsdel

Enskede-Årsta-Vantör har 103 000 invånare och förväntas ha cirka 50 000 nya invånare 2040. Antalet 80- och 90-åringar minskar, medan gruppen mellan 65 och 79 år växer.

Avdelningen Social omsorg äldre har cirka 900 anställda och en budget på 750 miljoner kronor. I kommunens regi drivs tre servicehus, fyra vård- och omsorgsboenden, fyra hemtjänstgrupper, en kostenhet och en förebyggande verksamhet, som bland annat arbetar med frivilliga mötesplatser, hemmafixare, heminstruktör för digitala plattformar, volontärsarbete och seniorgym. Beställarenheten består av cirka 45 medarbetare.

Centralt finns en utvecklingsenhet som ger stöd åt alla delar av äldreomsorgens verksamheter, tar vara på idéer och följer upp och rapporterar. Centralt drivs också projektet heltid som norm. 59 procent av hemtjänsten drivs i egen regi och det finns två särskilda boenden på entreprenad.

Råd för god arbetsmiljö

➜ Lokal överenskommelse för samverkan, som ger en grund för hur samverkan kan ske på central, avdelnings- och enhetsnivå i organisationen.
➜ Tydligt och strukturerat organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete enligt AFS 2915:4.
➜ Rutinerna för kränkande särbehandling är kända och följs upp.
➜ Ett aktivt jämställdhetsarbete med en handlingsplan, där män och kvinnor har samma skyldigheter, men också erbjuds samma möjligheter och rättigheter.
➜ Stockholms stads framtidsvision 2024 ”Möjligheternas Stockholms stad”. ”Den ger hela organisationen en gemensam riktning och hjälper verksamheterna att tillsammans skapa morgondagens välfärd.”
➜ Uppföljning och feedback. Samtliga medarbetare får fortlöpande feedback och uppföljningar av utfört arbete sker kontinuerligt.

Leif Kananen och Hanne Rönnback, verskamhetschef Stureby vård och omsorgsboende planerar ett studiebesök för Stockholms äldreborgarråd Erik Slottner (KD) på Verklighetslabbet på Stureby vård- och omsorgsboende samt informerade om utvecklingsenheten i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör.

Prev
Next

 

Gunhild Wallin

Gunhild Wallin

Socionom och journalist samt verksam vid Ersta Sköndal högskola.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant