Nytänk i Luleå ger andrum åt anhöriga

Luleå tar ett helhetsgrepp inom demensvården och samlar all kompetens på ett boende. Sedan i våras erbjuds också tillfällig avlastning för anhöriga som vårdar en demens­sjuk i hemmet. 

All kompetens kring demenssjuka i Luleå kommun samlas under ett och samma tak. Med specialutbildad personal, demensteam och rehab står Midskogens vård- och omsorgsboende rustat för att klara det ökade trycket på äldreomsorgen.

– Vi vill skapa en väg in för anhöriga, så att de lättare kan få diagnos på sin sjuka anhörig och veta vilken hjälp de har rätt till, säger Åsa Rodling, enhetschef på boendet.

Midskogen ska också öppna en avdelning för unga demenssjuka, upp till 65 år, något som i dag saknas i Norrbotten. 
– Behovet ökar. Vi får fler personer längre ner i åldrarna som inte klarar av att bo hemma med utökat stöd.
Ytterligare en service – som startade redan i våras – är möjligheten till tillfällig avlösning för anhöriga som vårdar en demenssjuk hemma i bostaden. Två gånger i veckan ordnar boendet aktiviteter och det behövs vare sig demensdiagnos eller biståndsbeslut för att få delta.

– Det är tänkt som en avlastning för anhöriga som kanske måste uträtta ärenden på stan eller bara behöver vila en stund. Vi erbjuder allt från senioryoga till bokcirkel och promenader, säger Åsa Rodling. 

Christer Gustafsson, ordförande i Luleå demensförening, välkomnar planerna för Midskogen. Han har länge pekat på behovet av både avlösning och mer inriktat boende för yngre demenssjuka. Hans hustru drabbades av sjukdomen redan i 50-årsåldern och i drygt tio år vårdade han henne hemma i bostaden.
– Det tar på krafterna och till slut orkar man inte mer, säger han.
 

Taggar

Torbjörn Tenfält

Torbjörn Tenfält

Frilansjournalist.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant