En tickande hälsobomb

Allt fler äldre vårdas för alkoholrelaterade skador och sjukdomar. Trots det saknas det rutiner inom äldreomsorgen för att bemöta den växande hälsoproblematiken.

Det krävs kunskap och mod av personalen för att lyfta frågan om en person dricker för mycket. Framför allt när det inte finns några nationella riktlinjer för vad som är ett skadligt drickande för personer över 65 år och äldre.

Detta trots att alkoholkonsumtionen inom just denna grupp har ökat de senaste 20 åren, medan den minskat i alla andra grupper. Och allra mest ökar kvinnors drickande. Förklaringen är att fler är friskare, har en bättre ekonomi och reser mer utomlands än tidigare generationer äldre. Generellt är alkohol också mer accepterat och lättillgängligt än i slutet av 1900-talet. Utvecklingen ser ungefär likadan ut i hela Norden och är, enligt Nordens välfärdscenter, en allt större utmaning för både hemtjänst och särskilda boenden.

Den som eventuellt drabbas av dåligt samvete för att sätta guldkant på tillvaron med ett glas vin eller två, har tidigare kunnat dövas med den omhuldade bilden av att lite alkohol är bra för hälsan. Dessvärre finns det inget stöd för detta. Tvärtom visar den senaste forskningen att det inte finns några skyddande effekter alls med alkohol. Med stigande ålder tål alla dessutom alkohol sämre, eftersom kroppen innehåller mindre vatten. Det gör att alkoholkoncentrationen blir högre, vilket är lätt att glömma bort.

I kombination med att hög ålder är en riskfaktor i sig för olika problem med hälsan och att dessa kan förvärras redan med små mängder av alkohol, bör äldre helt enkelt vara medvetna om eller få information om riskerna. Till de vanliga sjukdomar som påverkas hör bland annat mag- och tarmsjukdomar, hjärtflimmer och vissa cancersjukdomar. Kognitiva funktioner som minne, uppmärksamhet och reaktionsförmåga kan också försämras. Dessutom försvagar alkoholen både benstommen och immunförsvaret samt ökar risken för depression och självmord.

I rapporten Alkohol och äldre lyfts flera alarmerande siffror:

➜ Fler än 60 sjukdomar orsakas helt eller delvis av alkohol.

➜ 80 procent av alla över 65 år äter minst en receptbelagd medicin. Alkoholen påverkar många mediciner och ökar risken för biverkningar.

➜ Alkoholens roll för utvecklande av demens är betydligt större än vad forskningen tidigare trott. I dag betraktas alkoholberoende som den största påverkbara orsaken till demens.

➜ Ökad risk för cancer finns även vid låg eller måttlig alkoholkonsumtion.

➜ Omkring var femte person över 65 år med en depression har också en skadlig alkoholkonsumtion. Tio till tjugo procent av äldre som begått självmord eller försökt att ta sitt liv hade alkohol i blodet.

➜ Mellan år 2000 och 2016 ökade antalet dödsfall orsakade av alkoholkonsumtion och alkoholskador med 30 procent hos personer 65 år och äldre.

Nej, det är inte äldreomsorgens uppgift att få äldre att sluta dricka. Men personalen måste få ökad kunskap om bemötande kring såväl riskbruk som beroende för att på allvar kunna peka på möjligheten att få hjälp. Personalen behöver också stöd vid etiska dilemman.
Här måste chef och arbetsgivare initiera och arbeta för ett utökat samarbete och kunskapsutbyte mellan äldreomsorg och socialtjänstens missbruks- och beroendeverksamhet. Öppna också för en dialog med vårdcentraler och anhörigföreningar. 

Källor: Alkoholen och samhället 2019: alkoholen och äldre (Svenska Läkaresällskapet, Svensk sjuksköterske­förening, CERA & IOGT-NTO, Äldre och alkohol, om utmaningar inom äldreomsorgen i Norden (Nordens välfärdscenter), Är alkohol skadligare för äldres hälsa? (Hela Människan i samarbete med Riddargatan 1), Folkhälsomyndigheten, CAN. 

Riktlinjer för alkohol­konsumtion

Rekommendationerna för hur mycket alkohol äldre bör dricka varierar mellan de länder som har riktlinjer. I Italien, Slovenien, Finland och Portugal rekommenderas max ett standardglas per dag för personer över 65 år. I Spanien rekommenderas lägre nivåer för äldre än för yngre.

I vissa riktlinjer rekommenderas äldre att helt avstå från att dricka om de har någon fysisk eller mental sjukdom eller äter receptbelagd medicin.

I rapporten föreslås en gräns på högst ett standardglas per dag i genom­snitt och aldrig mer än två glas på en och samma dag.

Källa: Alkoholen och samhället

 

Ulrika Beck-Friis

Ulrika Beck-Friis

Chefredaktör

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant