Välkommen till Tidningen ÄO

Hur mycket någon dricker är i allmänhet känsligt att fråga om, men i synnerhet för personal inom hemtjänst och på äldreboenden. Orsaken är att det råder en tystnadskultur kring att äldre personer faktiskt rent medicinskt tål alkohol sämre än yngre. Det handlar också om en vilja att inte missunna någon livets goda men också om bristande kunskaper och fördomar.

För några år sedan gjorde vi temanumret Riskbruk & beroende (5/2015), där vi bland annat skrev om det ökade riskbruket hos personer över 65 år. Tidningen fick mycket positiv uppmärksamhet och tacksamma kommentarer, inte minst för att vi lyfte hur svår frågan är för framför allt hemtjänstens personal.

”Alkoholkonsumtionen har fortsatt att minska i alla åldersgrupper utom en – 65 år och äldre.”

Sedan dess har alkoholkonsumtionen fortsatt att minska i alla åldersgrupper utom en – 65 år och äldre. Samtidigt pekar forskningen entydigt på att äldre är känsligare för alkohol än vad som tidigare varit känt. Med tanke på att åldrandet i sig innebär mer problem med hälsan och sjukdomar, utgör alkoholen ytterligare en riskfaktor.

Därför är det nödvändigt att rusta personalen inom äldreomsorgen med kunskap om alkoholens konsekvenser och bemötande av personer med riskbruk eller beroendeproblem. De måste också få stöd av sina chefer och omsorgen måste samarbeta mer med sjukvård och socialtjänst. Därför har vi valt Alkohol som tema för årets sista nummer av Tidningen Äldreomsorg. Vår ambition har varit en tidning som ska inspirera till diskussion, helt utan påbud om nollkonsumtion eller moraliska pekpinnar.

Vi har också en intervju med psykologen Bo Hejlskov Elvén, som i Sverige blivit den tydligaste rösten för ett lågaffektivt bemötande, både inom skola och äldreomsorg. Metoden har de senaste åren vunnit stort gehör, men har i höst hamnat i blåsväder. Vad tycker du, är det ett förhållningssätt som fungerar i din verksamhet?

Just nu pågår också arbetet för att ta fram en ny utbildning för äldreomsorgens nyckelspelare, undersköterskan. Regeringen vill att det ska bli en skyddad titel, medan Kommunal vill ha legitimation. Vi reder ut begreppen och ställer frågan om risken ökar för ett A- och B-lag.

Tack för att du läser Tidningen ÄO. Hoppas att du får en riktigt fin jul- och nyårshelg!

Ulrika Beck-Friis

Ulrika Beck-Friis

Chefredaktör

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant